Téves besorolás miatt sok a piros matrica

MTI   ·   2011.11.18. 15:08
Több tízezer olyan személygépkocsi lehet az országban, amely téves környezetvédelmi osztályba sorolás miatt kapott kék helyett piros matricát – állítja Ambrus Zoltán közlekedési műszaki szakértő.

Az 1997 és 2003 között gyártott, Euro-II minősítésű benzines autókról van szó, amelyeknek környezetvédelmi osztályba sorolását tévesen állapították meg a hatóságok. Ez különösen fontos a szmogriadók elrendelésekor, ugyanis a piros matricás gépkocsik nem közlekedhetnek, miközben ténylegesen jogosultak lennének a kék matricára – közölte a műszaki szakértő.

Ezen autók tulajdonosai kérhetik a területileg illetékes kormányhivatal közlekedési felügyeletétől a gépkocsik átsorolását az úgynevezett negyedik, vagyis kék matricás osztályba, ezért mintegy háromezer forintot kell fizetni.

Ha a forgalmi engedélyben második kategória szerepel, és az autó Euro-II minősítésű, vagy 1996. január 1. után helyezték először forgalomba, átsorolható a negyedik osztályba – ismertette Ambrus Zoltán, hozzátéve: az így kiállított műszaki adatlap alapján az illetékes okmányirodában bejegyzik az adatváltozást.

Ambrus Zoltán szerint – miután a korábbi besorolásnál a hatóság tévedett – az okmányirodák elengedhetik a forgalmi engedély cseréjének költségét.

A közlekedési felügyelőség képviselője elmondta: 1996 után az akkori jogszabályoknak megfelelően sorolták környezetvédelmi osztályba a gépkocsikat, az EU-csatlakozásunk után azonban az előírások változtak.

Ennek kapcsán a felügyelőség illetékese elismerte, hogy sok olyan piros matricás gépkocsi van, amely a kék matricás osztályba sorolható. Az átsorolást az időszaki műszaki vizsgákon minden esetben felajánlják az autósoknak, és kizárólag ebből a célból is felkereshetik a felügyelőségek műszaki állomásait.

Vidéken kevésbé jellemző, de a szmogriadó miatti fővárosi korlátozások miatt Budapesten ezekben a napokban tömeges a matricaváltásra jelentkező autósok száma – mondta el a közlekedési felügyelőség illetékese.

Kapcsolódó hírek