Tisza Volán-per: részítélet első fokon

iho   ·   2014.03.07. 17:12

Tíz felperes esetében hozott első fokon nem jogerős részítéletet a szegedi munkaügyi bíróság a Tisza Volán-perben. A Kőrösi Gábor vezette tanács miután újból meghallgatta Pintér Márta igazságügyi könyvszakértő szakvéleményét úgy döntött, a közlekedési társasággal perben álló több mint kétszáz dolgozóból tíznek az esetében részítéletet hoz. Valamennyiük esetében megítélte az elmaradt munkabér és annak késedelmi kamatának a kifizetését.

A Tisza Volánnal még további 227 dolgozója áll perben. Az ítélet ellen tizenöt napon belül fellebbezhet az alperes közlekedési cég és a felperes dolgozók is. A nyolc éve húzódó per azért indult, mert a Tisza Volán szerint a sofőrök csak akkor dolgoztak, amikor valóban vezettek, amikor vártak a következő indulásra, akkor viszont nem. Ráadásul 2007 áprilisáig a dolgozók munkaideje két részből állt: rendelkezésre állási időből és osztott pihenőidőből. Ez utóbbit közel hét éve több kisebb kategóriára osztották szét: utazásnak nem minősülő idő, járatközi szünet, osztott szolgálat, napközbeni pihenőidő, szünet. A sofőrök korábbi, heti húsz órát meghaladó rendelkezésre állási ideje jóval húsz óra alá csökkent úgy, hogy közben a feladatuk semmit nem változott.

A következő tárgyalási napot még nem tűzte ki a bíróság. A Tisza Volánnak ha az ítélet jogerőre emelkedik, az elmaradt bérek és azok kamatai mellett ki kell fizetnie az államnak 327 ezer 800 forint eljárási illetéket, 50 ezer 800 forint perköltséget valamint 873 ezer 600 forint szakértői díjat is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek