Több magaspadlós autóbusztípustól is búcsúzik Budapest

iho/közút   ·   2022.11.08. 15:00
00_bkv_magaspadlos

Kis lépést jelent az utasok, de nagy ugrást a közösségi közlekedésnek: hamarosan csak alacsonypadlós autóbuszok közlekednek majd Budapest utcáin. A BKV lezár egy korszakot, amelyre – noha örömteli változásról és hatalmas előre lepésről van szó – sok közlekedésért rajongó nosztalgiával emlékszik majd vissza.

A BKV folytatja a még menetrendszerinti forgalomban közlekedő magaspadlós Ikarus járműveinek kivonását. Nyár elején már elbúcsúztak a legendás Ikarus 415-ösöktől, november 11-én pedig újabb kultikus autóbusztípusok vonulnak nyugdíjba a főváros útjairól. Ezen a héten találkozhatnak az utasok utoljára az Ikarus 260-as és az Ikarus 435-ös típusokkal. Ez egyúttal a magaspadlós járművek utolsó üzemnapjait is jelenti a XV., XVI. és XVII. kerületekben.

  • Az utasforgalomtól búcsúzó Ikarus 435-ös típus a hét folyamán a szokott módon közlekedik majd a 161E, 261E és 276E vonalakon, valamint csak az utolsó, november 11-i pénteki napon egy-egy jármű felbukkan a 7E és a 97E vonalakon is.
  • Az utasforgalomtól szintén búcsúzó Ikarus 260-as típus a szokott módon a 98, 161A, 176E és 182A vonalakon közlekedik majd, valamint csak az utolsó, november 11-i pénteki napra egy-egy jármű visszatér a 144-es és a 277-es vonalakra is.

(illusztrációk: Vörös Attila)

Habár az Ikarus 280-as típus várhatóan egy-két hétig még üzemben marad, az ikonikusnak számító 7E vonalán ezen a héten közlekedik utoljára. November 11-én, pénteken pedig a 7E vonalon négy különféle korszakot képviselő Ikarus csuklós közlekedik majd a menetrendi forgalomban: ráncajtós, bolygóajtós és „pirosorrú” Ikarus 280-asok, valamint egy Ikarus 435-ös is képviselteti majd magát az utasforgalomban. A részletes menetrendek a BudapestGO online felületein követhetők lesznek.

Ezek a járművek hosszú időn át szolgálták Budapestet és az utasokat, ezért a BKV lehetőséget ad minden érdeklődőnek és rajongónak, hogy méltó búcsút vehessen kedvenc típusától. A fokozott érdeklődésre való tekintettel azt kérik a fényképeket készítőktől, hogy legyenek különös tekintettel egymásra, a szolgáltatást igénybe vevő utasokra, valamint a közlekedés és saját maguk biztonságára.

Ezt követően a legutolsó, még menetrend szerint közlekedő magaspadlós járműtípus, az Ikarus 280-as is hamarosan búcsúzik az utasforgalomból. Addig is az újpesti 20E, 30–30A–230, valamint a dél-pesti 23E, 54, 85–85E vonalakon találkozhatnak az utasok a típussal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek