Több mint kétszáz úticél Air France- és KLM-járatokkal a téli menetrendben – visszatér a Concorde-számozás

iho/repülés   ·   2023.11.01. 11:35
00_af-klm2023_winter

Az óraátállítással lépett érvénybe a téli menetrend. Ebben az időszakban az amerikai mellett a kínai és japán járatok kapacitása is jelentősen emelkedik. Budapestre az Air France átlagosan tizenhét, a KLM huszonnyolc járatot üzemeltet ebben az időszakban.

  • Air France hetvenkilenc ország százhatvanhét célállomására repül, a felkínált kapacitás két százalékkal marad el a járvány előtti szinttől. Az új célállomások között megtalálható az észak-karolinai Raleigh-Durham és Abu-Dzabi.
  • A KLM téli menetrendjében százötvenhét célállomás szerepel, ebből hatvanöt interkontinentális és kilencvenkét európai, köztük Marseille mint új célállomás.
Hosszútávú járatok: folyamatosan bővülő amerikai és távol-keleti kínálat

Az Air France 2019-hez képest húsz százalékkal növeli kapacitását Észak-Amerikába. A téli menetrendben heti kétszáztizenkét járatot kínál húsz repülőtérre az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban. Az észak-karolinai Raleigh/Durham október 30-ától heti háromszor érhető el Boeing 787-9-esekkel, ez lesz az Air France tizennegyedik célállomása az Egyesült Államokban. A légitársaság bővíti a június óta elérhető ottawai mellett a dallasi, vancouveri, bostoni és montreali járatok kínálatát is, ezen városok felé több járat, vagy nagyobb kapacitású repülőgép áll majd rendelkezésre.

Szimbolikus változás, hogy az Air France átszámozza a Párizs és New York közti járatait: az AF015 és 022 helyett az AF001 és 002-t használja majd a légicég. Ezeket még Concorde-okkal teljesített járatokhoz használták, majd a típus 2003-as kivonása után a jelölést is megváltoztatták.

A karibi térségben az Air France december 1-jén új útvonalat nyit a guadeloupe-i Pointe-à-Pitre és Saint Martin között, amiket Airbus A320-asokkal teljesít hetente egy alkalommal. Emellett San Joséba, Costa Ricába naponta közlekednek az AF Airbus A350-esei.

Az Air France ázsiai kapacitása ugyan még mindig elmarad a 2019-es szinttől, de a tavalyihoz viszonyítva hatvan százalékkal nőtt a kínálat elsősorban a kínai és japán járatok bővítése miatt. A Pekingbe, Sanghajba és Hongkongba közlekedő napi járatok a téli menetrendben is megmaradnak, és Tokió Haneda felé egy második járattal is bővül a kínálat. Bangkok ismét naponta, illetve a 2024. januári és februári csúcsidőszakban hetente akár tízszer is elérhető lesz.

Az Etihaddal a közelmúltban kötött kereskedelmi egyezmény keretében az Air France új járatot indít Abu-Dzabiba, az emírségek fővárosába hetente minden nap közlekednek majd a francia cég Airbus A350-esei.

A KLM a téli menetrendben tizenkilenc célállomásra repül Kanadába, az Egyesült Államokba és Mexikóba. Az egy évvel korábbihoz képest jelentős kapacitásnövelést jelent, hogy Washingtonba már minden nap lesznek KLM-járatok, és a legtöbb amerikai célállomás felé elérhető lesz a Prémium Comfort osztály.

A tavalyi téli szezonhoz képest a KLM több mint húsz százalékkal több ülőhelyet kínál Kanadába. Hetente átlagosan tizenegy járat indul Torontóba, négy Montrealba, három Edmontonba, hét Calgaryba és négy Vancouverbe.

A holland légitársaság hetente négyszer újra repül Taipejbe manilai megállással, és felfüggeszti a szöuli, illetve bangkoki leszállásokat.

Budapesti járatok

Az Air France a jelenleg érvényes menetrend szerint március 30-áig hetente átlagosan tizenhét járatot közlekedtet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és Párizs Charles de Gaulle között, naptól függően két-három járatra lehet jegyet váltani.

A KLM minden nap négy járatot üzemeltet majd, ami azt jelenti, hogy hetente összesen huszonnyolc alkalommal közlekedik a holland királyi légitársaság Budapest és Amszterdam között.

Európai járatok: fókuszban Észak-Európa

Az Air France október 28-ától heti két járattal újraindította a szezonális járatokat Párizs Charles de Gaulle és az észak-norvégiai Tromsø között. Az észak-finnországi Rovaniemi városába december 2-ától három, a karácsonyi ünnepek alatt pedig akár hét járat is elérhető lesz. A finnországi Kittilä és Innsbruck december 23-ától heti egy járattal szerepel az Air France menetrendjében. Krakkóba továbbra is heti háromszor közlekedik majd Embraer 190-es repülőgép.

Október 29-étől a KLM hetente háromszor repül Marseille-be. A téli menetrendben továbbra is napi járatok indulnak Rennes-be, hét százalékkal nagyobb ülőhely-kapacitással. Rovaniemi a 2022/2023-as téli menetrendben heti két alkalommal fog közlekedni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek