Tömeg és forgalmi dugók a kínai autómentes napon

MTI   ·   2011.09.23. 10:49

A kezdeményezés sikerét a járműtulajdonosok szkepticizmusa akadályozza Kínában. Egy szokásos munkanaphoz hasonlóan, zsúfolt belvárosi utakkal, a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején pedig több sávon tömött sorokban várakozó autókkal és hangos dudaszóval telt a csütörtök Sanghajban. A legnépesebb kínai városban szinte semmi nem utalt arra, hogy aznapra – idén már ötödik alkalommal – országszerte autómentes napot hirdettek. Az idei rendezvény mottója, a „Zöld közlekedés – a jövő városai” a környezetbarát járművek és a tömegközlekedés használatára próbált ösztönözni, a környezet védelmét és az utak forgalmának enyhítését célként kitűzve.

Az akcióban 143 kínai város vett részt, azonban a kezdeményezés többnyire a sanghajihoz hasonlóan igen csekély sikert aratott – írja a pénteki China Daily című napilap.

Azért pozitív példa is akad: a délkelet-kínai Kuangcsou (Guangzhou) városa rendeletben parancsolta le a közigazgatásban dolgozók járműveinek 90 százalékát aznap az utakról. Sanghajban a szervezők a szokásosnál legalább 200 ezer autóval kevesebb forgalomra számítottak aznap, ám hogy pontosan mennyien hagyták otthon autójukat, egyelőre nem lehet tudni. A járműtulajdonosok mindenesetre nem mutatkoztak túlságosan együttműködőnek: a Shanghai Daily című napilap az akciót megelőző internetes közvélemény-kutatásán a válaszadók több mint 40 százaléka fogalmazott úgy, hogy nem tervez tömegközlekedésre váltani, az autómentes nap csupán vicc, inkább látszat, mint valós törekvés.

A városban jelenleg több mint 1,46 millió magántulajdonban lévő autót tartanak nyilván, az autókereskedések statisztikái alapján pedig töretlenül nő a kereslet. A város a kiadott rendszámtáblák számának limitálásával próbálja csökkenteni az autók számát, ráadásul a több mint kétszeres túlkereslet miatt az árveréseken hónapról hónapra jelentős hasznot hajtanak. A szeptemberi aukción például 9500 táblát értékesítettek, darabonként átlagosan 52 ezer jüanért (1,76 millió forint), vagyis egy kisebb autó áráért.

Kapcsolódó hírek