Tömegközlekedési nap Oslóban

iho/közút   ·   2011.09.15. 08:30
oslo_skabo400

A városháza előtti tengerparti főtéren a családi programkavalkáddal várták az érdeklődőket.  A kicsik felszállhattak számtalan régi villamos és autóbuszmodellre, melyek az oslói civil alapítványi működtetésű közlekedési múzeum, s az autóbuszokat üzemeltető közlekedési társaságok jóvoltából gurultak a helyszínre. Felvonult itt lóvasúti kocsi 1875-ből, melyet 1914-ben(!) restauráltak először.

A Kristiania Elektriske Sporvei és a Falkenried által 1918-ban gyártott 322-es pályaszámú kocsi

Látható volt továbbá a holmenkolleni műlesiklósánc lábához közlekedő villamoskocsi 1897-ből, valamint két világháború közti, s a második világháború utáni Oslo mindennapjait jelképező villamosszerelvények.

Egy Scania 110 távolsági busz 1968-ból

A mintegy tíz kiállított autóbusz is hűen reprezentálta a különféle típusok fejlődését a kezdetektől napjainkig.  Aki nem csupán passzív szemlélője kívánt lenni az eseményeknek az nosztalgiautazásra indulhatott a belvárosban egy az 1930-as évekből származó restaurált villamos segítségével.  A felnőtt nézőközönséget a kiállítás helyszínén információs sátor s a járművek melletti számtalan ismertető tábla várta. Képet alkothatott így az érdeklődő az oslói tömegközlekedés múltjáról, jelenéről, s jövőbeni fejlesztési elképzeléseiről egyaránt.

Skabo gyártmányú villamos 1914-ből

Mindebben a tömegközlekedési cégek, s a tömegközlekedési hálózatot koordináló szövetség munkatársai segítettek, számtalan könyv és prospektus társaságában.  A sátorba szüleik kíséretében betévedő gyermeksereg pedig kabalaállatokkal fényképezkedhetett, ingyen süteményt és csokoládét kóstolhatott. Nyilván nem véletlen, hogy a széles tömegeket megmozgató rendezvényt a helyhatósági választások előtt közvetlen egy nappal rendezték meg. Titokban akár arra is számítanak, hogy a résztvevő választópolgárok fejében a programok összevetésével, szavazatuk leadásakor sikerül még jobban tudatosítani a jól szervezett, folyamatos fejlesztésekkel korszerűsített tömegközlekedés melletti kiállást.

Kép és szöveg: Németh Márton

Kapcsolódó hírek