Történelmi: elkezdték felkapcsolni a villanyt a 29-esen!

Vörös Attila   ·   2021.05.26. 09:00
19234_E3VA3178_210525_

Kedden Szabadbattyán és Kenese között élesztették a felsővezetéket, a GYSEV Cargo Vectronjával próbálták ki.

Az észak-balatoni vasútvonal villamosításának első üteme lassan elkészül, Balatonfüred és Szabadbattyán között a Vasútvill Kft. és az R-Kord konzorciuma húzta ki a drótot. A beruházás az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program (IKOP) keretében, megközelítőleg huszonhárommilliárd forint uniós és állami támogatásból valósul meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megrendelése alapján.

Az első kilométerek drót alatt: Szabadbattyán és Polgárdi ipartelepek állomás közt oson a Vectron (fotók: Vörös Attila)

A kapcsolódó pályafelújítás már elkészült, jelenleg még a vasútállomásokat, megállókat csinosítják a munkások. Az utasszállítás hétfőn fog elindulni egy rövid ideig még dízel vontatással, de a balatoni dübörgést már villamosmozdonyokkal és -motorvonatokkal tervezi a Start. A kiépített felsővezetéki rendszert kedden és szerdán tervezik feszültség alá helyezni, az első nap Szabadbattyántól Balatonkeneséig jutottak, másnap pedig a Kenese–Balatonfüred szakasz következik. Az áramot mindig a következő állomásközben kapcsolják fel, ennek ütemében járja be az adott szakaszt a GYSEV Cargo matricás Vectronja. A gépnek az állomások összes vágányát is be kell járnia – így jutott el Csajágon a lepsényi és hajmáskéri csonkába is.

Polgárdiban közben még javában megy a munka!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek