Tovább bővül a BKV új generációs autóbuszflottája

iho/közút   ·   2020.12.05. 09:00
01_uj_bkv_conecto

Megérkeztek az Inter Traction Electrics Kft.-vel kötött szerződés opciójából lehívott első Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok.

A BKV óbudai telephelyére megérkeztek a 2018-as szerződés 40 százalékos opciójából lehívható alacsony padlós autóbuszok első darabjai. A kormány a 2021-es költségvetés terhére harmincnégy Mercedes-Benz Conecto Next Generation beszerzésére biztosít forrást. A Fővárosi Önkormányzat előfinanszírozásának köszönhetően azonban már idén decemberben forgalomba állhat tizenhét csuklós autóbusz, tizenhét szóló busz pedig várhatóan jövő év januárjában.

(fotók: BKV Facebook-oldala)

A most érkezett járművek technikai paraméterei megegyeznek az év eleje óta közlekedő – a szerződés alapmennyiségét jelentő, a BKV beruházási tervéből finanszírozott – húsz plusz húsz Conecto paramétereivel. A budapesti igényeknek megfelelő módon

  • több színű fényezés,
  • nagyobb méretű, elhúzható oldalablakok,
  • speciális vezetőülés,
  • megerősített kivitelű (36 kW) légkondicionáló berendezés,
  • a több ülőhely kialakíthatósága érdekében az ülések alatt elhelyezett üzemanyagtartály,
  • ledes belső világítás,
  • komplett Futár rendszer,
  • extra fel- és leszállásjelzők és ajtónyitók,
  • fedélzeti, valamint adatrögzítővel ellátott front- és tolató kamerák

jellemzik az autóbuszokat.

Az új járművek a jelenleg érvényben lévő legmagasabb Euro-VI d Temp környezetvédelmi besorolással rendelkeznek. Ennek köszönhetően jelentős mértékben csökkentik a BKV autóbuszflottájának károsanyag-kibocsátását, és ezzel hozzájárulnak a főváros levegőminőségének további javulásához. Az alacsony üzemanyag-fogyasztásra optimalizált nyomatékváltó pedig az elfogyasztott gázolaj mennyiségét csökkenti.

Az új csuklós Mercedesek a cinkotai- és a dél-pesti telephelyek által kiszolgált körzetekben, míg a szóló példányok jövőre a kőbányai trolibuszgarázs által kiszolgált területeken fognak közlekedni, a legelhasználódottabb autóbuszokat kiváltva.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek