Tovább fejlődik a zalakomári tengelysúly-mérő állomás

iho/közút   ·   2018.04.16. 06:15
zalakomar0

A beruházás során egy nagy sebességű mozgás közbeni (HSWIM) tengelyterhelésmérő és forgalomszámláló rendszer épült az M7 autópálya jobb és bal oldalán. A túlsúlyos teherforgalom kitereléséhez előjelző rendszert alakítottak ki (változtatható jelzésképű táblákat helyeztek el tartószerkezetekkel), továbbá tengelysúly- és össztömegmérő állomások épültek mérlegházzal és mérőberendezésekkel. Ezen kívül a megközelítést, és a csatlakozási kapcsolatokat biztosító utak és parkolók is kiépültek.

A fejlesztés révén lehetővé vált az M7 autópályán közlekedő túlsúlyos járművek kiszűrése, ennek köszönhetően a meglévő pálya állagmegőrzése jelentősen javult, és szabályozott közlekedési környezet alakult ki.

(fotó: NIF Zrt.)

Annak érdekében, hogy az ellenőrzések az időjárástól függetlenül elvégezhetőek legyenek, a kétoldali pihenőhelyen lévő mérőhely fölé most előtető is épül. Várhatóan 2018 nyarára készül el a korrózióvédelemmel ellátott acélvázszerkezetű épület, tetővel, megvilágítással, alapozással, melynek szélessége körülbelül 15 méter, hosszúsága közel 36 méter, tiszta magassága pedig minimum 5,5 méter.

Ezt követően a NIF Zrt. a tengelysúly-mérő pontosságát fokozó, és a forgalombiztonságot növelő építési beruházást is végrehajt. A 2018 őszére elkészülő fejlesztés az alábbi elemekből áll:

  • Eseményfelismerő rendszer telepítése
  • 3D Lézerscanner rendszer telepítése
  • Rendszámfelismerő kamerarendszer elhelyezése
  • Biztonsági energia ellátó rendszer (aggregátor) szállítása, beüzemelése
  • Sebességkijelző rendszer (tized pontos!)
  • Magasság túllépés jelző rendszer (sávonként)
  • NAV és Rendőrség részére konténer, alapozással és árambekötéssel
  • A mérés automatikus korrekciója szoftverfejlesztéssel

A zalakomári mérőállomás működése meghatározó a hazai úthálózatvédelem terén, hiszen ez az első olyan berendezés az országban, amely a teljes autópálya keresztmetszet ellenőrzését biztosítja, valamint nem csak a Horvátország irányú, hanem a lényegesen nagyobb forgalmú, Szlovénia irányába közlekedő tranzitforgalom is ellenőrzés alá került.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek