Tovább szigorították a budapesti szmogrendeletet

MTI   ·   2019.05.29. 14:03

Egyhangúlag módosították szmogrendelet a Fővárosi Közgyűlés képviselői szerdán. A döntés értelmében az eddigieken túl a 12-es, 13-as és 14-es környezetvédelmi osztályú (együttesen Euro 5-ös dízelüzemű) gépjárműveket is korlátozás alá vonják magas légszennyezettség idején. A budapesti szmoghelyzet riasztási fokozata során a forgalomkorlátozás nem érinti az 5-ös környezetvédelmi osztályú (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású) gépjárműveket, a 6-os (Euro 3 benzines), a 9-es (Euro 4 benzines), a 14-es benzines (Euro 5 benzines), valamint a 15-ös és 16-os osztályú járműveket, amelyek Euro 6-osok üzemanyagtól függetlenül.

Az Országos Taxis Szövetség javaslatát befogadva a budapesti droszthasználati engedéllyel rendelkező személytaxi szolgáltatást végző gépjárművek is, mint a közforgalmú menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás végző gépjárművek, bekerültek a szmogriadó riasztás fokozatában előírt forgalomkorlátozó intézkedések funkcionális, kivételi körébe. A módosított rendelet október elsejével lép hatályba.

A korlátozás eredményeképp a 2018-as adatok alapján a Budapesten és hetvenégy agglomerációs településen üzemben tartott gépjárművek ötvenkét százaléka kerülne korlátozás alá és a javasolt korlátozás a dízelüzemű gépjárművek szennyezőbb nyolcvannyolc százalékát érintené, ami az összes állományhoz képest harmincöt százalékot jelent.

A Fővárosi Közgyűlés 2017-ben arról döntött, hogy 2018. október 1-je után a fővárosi riasztási fokozat elrendelése esetén korlátozzák a 7-es és a 8-as környezetvédelmi osztályú (Euro 3-as dízelüzemű) gépjárművek forgalmát is. Továbbá az akkori határozatban rendelkeztek arról is, hogy a korlátozás 2019. október elsejével riasztási fokozat elrendelése esetén a 10-es és a 11-es környezetvédelmi osztályú (Euro 4-es dízelüzemű) gépjárművekre is vonatkozik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek