Traktorblokád Csehországban

MTI   ·   2012.05.23. 11:36

A közúti forgalmat délelőtt 9 és 11 óra között országszerte összesen majdnem kétezer mezőgazdasági jármű akadályozta, ami kisebb-nagyobb dugókat, hosszú kocsisorokat eredményezett, de súlyos probléma egyetlen helyen sem merült fel – jelentette a cseh közszolgálati televízió.

A gazdák legfőbb követelése az volt, hogy a kormány vonja vissza az agrárium kedvezményes gázolajhasználatának megszüntetéséről és a boradó bevezetéséről szóló tervezeteit. A Petr Necas miniszterelnök vezette jobbközép kormány azonban éppen a tüntetés idején mindkét javaslatot egy nagyobb reformcsomag részeként elfogadta. A reformcsomag most a parlament elé kerül jóváhagyásra. Az elképzelések szerint mindkét intézkedés 2013 januárjában lépne életbe.

A „zöld gázolajnak” nevezett kedvezmény lényege, hogy a gazdák a gázolaj árából visszaigényelhették a forgalmi adó 60 százalékát. Ha ez a kedvezmény megszűnik, akkor a gazdák költségei országos szinten nagyjából 1,8 milliárd koronával emelkednek.

„Ha a parlament is elfogadja a terveket, az egész Európai Unióban Szlovákia mellett Csehország lesz a második olyan ország, amely nem támogatja a gazdák üzemanyag-fogyasztását” – szögezte le Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke. Az agrárkamara szerint a cseh gazdák a kormány intézkedései következtében fokozatosan elveszítik versenyképességüket. A drágább gázolaj megdrágítaná a mezőgazdasági termékeket is, s azok eladhatatlanná válnának.

A kormány intézkedéseinek célja, hogy 2013-ban és 2014-ben a GDP három százaléka alatt tartsa a költségvetési hiányt.

A „zöld gázolajat” 2010-ben az összesen 23 ezer mezőgazdasági egység közül mintegy 9000 használta ki – közölte Martin Pycha, a cseh mezőgazdasági szövetség elnöke. Pycha szerint a gyakorlatban minden mezőgazdasági egység kihasználta az adó visszatérítésének lehetőségét, a számok közti különbség alapvetően a kistermelők, a kis földtulajdonosok számát mutatja, akik nem rendelkeznek mezőgazdasági járművekkel.

Kapcsolódó hírek