Túl sokat kerestek a malévosok

iho/repülés   ·   2012.06.19. 09:27

A Malév Zrt. f.a. volt dolgozói teljes követelésének összege – a felmondási idő, a végkielégítések és a szabadságok megváltása – a járulékokkal együtt meghaladja a hatmilliárd forintot. Ezek kielégítésére a felszámolási eljárás szabályai szerint van lehetőség. A követelés kimagasló mértékének oka, hogy a Malév volt dolgozói kiemelkedően magas átlagbért kaptak – derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszából, amelyet Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő írásos kérdéseire adott. A csoportos létszámleépítés 1021 munkavállalót érint – írja a Napi Gazdaság.

Az összesítés szerint a bedőlt légicég munkavállalóinak átlagbére a február 3-i leálláskor 651,7 ezer forint (1024 jogviszony alapján), míg a pilóták átlagbére 1,53 millió forint (229 jogviszony alapján), a teljes munkaidős légiutaskísérőké 429,2 ezer forint (163 jogviszony alapján), míg a nem hajózóké 404,5 ezer forint (578 jogviszony alapján) volt.

A Malév üzemelésének leállását követően a dolgozók a bérüket és az állásidőre járó juttatásukat 2012. januárra és februárra a cég saját forrásaiból rendben megkapták. A társaságnak azonban a márciusi bérekre már nem volt fedezete, ezért a felszámoló a Bérgarancia alapból lehívott mintegy 317 millió forintot. A Malév felszámolójának első bérgarancia-támogatás iránti kérelmével kapcsolatos döntés április 24-én született meg, majd az igényelt teljes összeg átutalása április 26-án megtörtént, a márciusi járandóságok kifizetése pedig már április 27-én megkezdődött.

Mivel a bérgarancia összege személyenként legfeljebb bruttó 1,013 millió forint lehet, a kiemelkedően magas átlagbérek miatt egyes munkavállalók már a márciusi bérüket sem kapták meg teljes mértékben (23 fő érte el az egyéni limitet) – derül ki a válaszból.

Az áprilisi és az időközben esedékessé vált felmondási időre járó átlagkereset, végkielégítés, szabadságmegváltásra a felszámoló 2012. május 11-én nyújtotta be lehívási igényét a Bérgarancia alapból. A jogszabály alapján igényelt összeg 484,5 millió forint volt, ami május 21-én érkezett meg a Malév Zrt. f.a. számlájára, és a dolgozók számlájára már másnap továbbutalták.

A félszámoló számításai szerint az áprilisi bérek kifizetése után a munkaviszony megszüntetéssel kapcsolatos járandóságok fedezetére az alapból – az egyéni limitek miatt – 100-150 millió forint áll rendelkezésre, amely forrás felmondási időre, végkielégítésre és szabadságmegváltásra is fordítható.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.