Túlterhelés okozta a katasztrófát?

iho   ·   2014.09.01. 09:48
cim

Algériában,  Algírtól 2000 kilométerre, Tamanrasset repülőterétől mintegy 15 kilométerre délre, hegyvidéki terepen találták meg annak az An-12-esnek a roncsait, amellyel felszállás után szakadt meg a kapcsolata az irányításnak. Eddig a hétfőnyi személyzetből három embernek a holttestét találták meg, a balesetnek feltehetően nincs túlélője, a vasárnapi jelentések szerint a gép adatrögzítőit még keresik.

Az Ukraine Air Alliance teherszállítója a skóciai Prestwickből több közbülső leszállással tartott Egyenlítői Guinea, Malabo felé. A gép fedélzetén olajfúráshoz használatos berendezések voltak, és az Aviation Herald repülésbiztonsági portál szerint az algériai közlekedési tárca úgy értesült, hogy már egy korábbi közbülső leszállás alkalmával, Ghardeia repülőterén a személyzet felszálláskor túlterheléssel magyarázható nehézségekről beszélt.

Egyébként a portálon olvasható hozzászólások egyike szerint a viszonylag rövid, hatszáz mérföldes repülési szakasz is azt valószínűsíti, hogy a gép fedélzetén elég súlyos szállítmány lehetett.

A Tamanrasset repülőteréről való start után a gép három perccel ütközhetett a hegyek valamelyikének, amelyek 1300 és 3000 méter közti magasságban húzódtak a pályától délre. Maga a repülőtér is a tengerszint felett 1300 méteren található.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Repülésbiztonság

Leáll a Boeing rentoni üzeme

iho/repülés   ·   2024.01.25. 15:00

Szokatlanul őszinte és világos útmutatást adott az FAA, az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala a Boeingnek arról, az utóbbi idők fejleményei után mi a teendője – a repülőgépgyártó hosszú rehabilitációs folyamat előtt áll.