Turista űrhajó: zöld jelzés

iho/repülés   ·   2012.06.04. 19:00
cim

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal zöld jelzést adott: még az idén saját rakétahajtóművével tehet próbarepülést az első turista űrrepülőgép.

Amint korábban hírt adtunk róla, a Branson-féle Virgin Galactic és a Burt Rutan megálmodta Scaled Composites vállalkozásában talán már jövőre rendszeres ballisztikus űrugrásokon vehetnek részt fizető utasok. Egyébként már többszázan letették a repüléshez az előleget, és csak néhányan kérték vissza a program csúszása miatt. Épp, mert kereskedelmi tevékenységről és utasrepültetésről van szó, az FAA igen komoly engedélyeztetési folyamatot dolgozott ki a teljes biztonság érdekében.

A SpaceShipTwo egy külön e célra fejlesztett hordozó repülőgép, a WhiteKnightTwo alá függesztve emelkedik majd el a földről, majd nagy magasságban leválik róla, és ekkor gyújthatja be saját rakétahajtóművét, ami száz kilométer magasra viszi, itt a ballisztikus pálya felső részén élvezhetik utasai a néhány percnyi súlytalanságot és a Föld látványát immár a világűr alsó szegmenséből, majd innen hajtóművek nélkül siklórepülésben tér vissza a rakétarepülő a földre.

Siklórepülés-start: leválás a hordozó repülőgépről <br>(fotó: Scaled Composites)

Az FAA engedélye mintegy nyolcvan repülés után született meg a hordozó WhidhtKnightTwo, és 16 siklórepülés végeztével a SpaceShipTwo részére. A következő próbasorozat során teljes terheléssel vizsgáztatják a rakétahajtóművet és a hozzá kapcsolódó fedélzeti rendszereket.

A szövetségi légügy engedélye azután született, hogy a fejlesztő Scaled Composits az első néhány siklópróba után át kellett, hogy tervezze a turistaűrhajó aerodinamikai irányító felületeit, mert gond volt a gép bólintómozgásának vezérlésével.

Kapcsolódó hírek