Turisztikai fellendülést hozhat a Fertővidéki HÉV hazai szakaszának megújulása

iho/vasút   ·   2021.10.14. 12:00
00_kesz_a_9-es

Gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb és utasbarátabb lett Magyarország egyetlen megmaradt fővárostól távoli helyiérdekű vasútvonala, a Fertővidéki HÉV hazai, több mint 10 kilométeres szakasza.

Az európai uniós fejlesztés modernizálta a vasútvonalat, többek között

  • a pályarekonstrukciót,
  • az érintett vasúti átjárók korszerűsítését,
  • Fertőszéplak-Fertőd megállóhely felújítását, akadálymentesítését és
  • modern utastájékoztató rendszer kiépítését

foglalta magában. A beruházás nemcsak a Magyarország és Ausztria közötti ingázás, azaz a térség mobilitásának növekedéséhez járul hozzá, hanem turisztikai fellendülést is hozhat. Az összesen 8 millió 120 ezer eurós – 2 milliárd 800 millió forintos – projekt megvalósításához az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága által koordinált Európai Regionális Fejlesztési Alap 3 millió 420 ezer eurónyi támogatást nyújtott.

A Magyarország és Ausztria közötti határon átnyúló vasútvonalak a klímabarát mobilitás kulcsfontosságú elemei. A határmenti közlekedés színvonalának fejlesztése, a jobb, gyorsabb zöld utazás feltételeinek megteremtése volt a legfontosabb célja a nemrég lezajlott uniós beruházásnak.

A vonatok sebessége 60 kilométer/óra helyett 100 kilométer/órára emelkedik az érintett szakaszon, a vasúti átjárók átépítésével pedig biztonságosabbá vált a közlekedés. Fertőszéplak-Fertőd megállóhely teljeskörűen megújult, akadálymentes magasperon, korszerű utastájékoztató rendszer, P+R parkoló, a kerékpárosoknak fedett B+R kerékpártárolót építettek.

A Fertővidéki HÉV-vel a fertőszentmiklósi régió mintegy százezer lakosa kapcsolódhat be akár a bécsi elővárosi közlekedésbe, emellett a vasúti közlekedés lehetőséget teremt a környékbeli osztrák látogatóknak is a Fertő-tó menti magyar területek gyors elérésére. A vasútvonal olyan közkedvelt turisztikai célpontokat érint, mint a fertődi Esterházy-kastély és a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek