Vízautót fejlesztettek magyar kutatók

iho/zöldút   ·   2012.06.15. 18:10
hidrogénakku

Péntek délután megérkezett a beígért kánikula Budapestre. A verőfényes délelőttön a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum parkolójában némileg megaszalódott újságírók kíváncsian figyelték, ahogy a tréleren megérkezik az ígéretek szerint a benzin mellett vízzel, vagyis hidrogénnel, valamint metanollal is hajtható hibrid elektromos kisautó.

A gépjárművet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete, a BME Gépjárművek Tanszéke, a VHJ Kft. és az Accusealed Kft. együtt fejlesztette. A jármű a Széchenyi Futamon, az alternatív meghajtású járművek versenyén is elindult, ahol kategóriájában első helyezést ért el, valamint egy innovációs első helyezést is nyert.

A nap sztárja<br />(fotó: Andrassew Dávid Igor)

Alig egyórás késéssel az Accusealed Kft. vezetője, Kulcsár Sándor is megérkezett. A kíváncsi sajtósoknak beszámolt róla, hogy több éves kutatási-fejlesztési tevékenység eredményeképpen fejlesztették új szabadalmát: a hidrogén termelő és tároló egységet.

A hidrogénakkumulátornak nevezett, Genius-díjas találmány a hidrogént vízbontás révén fejleszti, majd a keletkező hidrogént speciális tárolóanyag rögtön le is köti. Amennyiben a hidrogénre szükség lenne, az bármikor felszabadítható.

A hidrogénakkumulátor

A rendszer újdonsága, hogy az eddig használt tárolási rendszerektől eltérően szobahőmérsékleten működik, túlnyomás nélkül. Ebből kifolyólag a tárolás tökéletesen tűz- és robbanásbiztos, így a közlekedésben biztonságosan használható.

A rendszer energiasűrűsége hidrogéngázra számolva 140-190 Wattóra/kilogramm, beleszámolva a tartály és a tárolóanyag súlyát is. Egy hidrogénakkumulátor egy köbméter hidrogént tartalmaz, A két akkuval felvértezett kocsi egy feltöltéssel nagyjából 80-100 kilométert tud megtenni, 60 kilométer/órás csúcssebességgel. A hidrogénakku nagyjából 20-30 százalékos benzinmegtakarítást eredményez.

Nem éppen egy DeLorean, bár zsinórokból és kapcsolókból itt sincs hiány

A hidrogénakkumulátornak számos felhasználási területe van. Ilyen például az üzemanyagcellák hidrogénellátása, a napelemes és szélkerekes energiatermelő rendszerekhez hidrogénes energiatárolás, az autóiparban hidrogénautók és hibrid autók meghajtása, de az otthoni energiatermelő rendszerekhez, laboratóriumi felhasználáshoz, vagy akár hegesztési technológiákhoz is használható.

Az autót egy normál, benzines Honda motor hajtja

Kapcsolódó hírek