Tűzvész a jaroměři Vasúti Múzeumban: kiégtek a Turán kocsijai

iho/vasút   ·   2020.10.22. 13:50
01_turan_leegett

Horthy Miklós vonatának három szalonkocsija is odaveszett, összesen öt történelmi vasúti kocsi égett ki.

A múzeum szerint a kár legfeljebb 81 millió korona. A tűzoltók közlése szerint, a megsemmisült vagonok anyagi kára 1,7 millió korona. A múzeum a cseh kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos döntései miatt október 12. óta zárva tart. A tűz okát még vizsgálják.

Bohuslav Škoda, a Vasúti Múzeum vezetője úgy gondolja, a kocsikat valószínűleg felgyújtották. Szerinte a szándékos gyújtogatást támasztja alá, hogy a kocsikban nincs elektromos hálózat, hőforrás sem volt beépítve, karbantartást vagy javítást nem végeztek rajtuk. A vagonok egymás mellett álltak, a tűz egyikről a másikra könnyen átterjedt.

A múzeum saját kiállítását az egykori fűtőmű épületében nem érte a tűz. A múzeumnak tíz mozdonya és mintegy nyolcvan vagonja van.

Škoda szerint a Turán két szalonkocsija viszonylag jó állapotban volt. A vagonok a második világháború után Csehszlovákia területén maradtak. 1990 után sikerült megmenteni őket, és eljutottak Jaroměř-be. „A magyarországi partnerekkel azt terveztük, hogy felújítjuk őket” – mondta a Škoda.

A tűzoltók négy egységet küldtek a helyszínre, gyorsan megtalálták a tüzet, de akkor már a lángok öt vagonra is átterjedtek.

A Jaroměř Múzeumban nem ez volt idén az első tűzeset: idén tavasszal is lángokban állt. Ismeretlen tettes április közepén is felgyújtott egy 1930-as évekből származó vasúti kocsit. A lángok elpusztították az egész vagont. Tavaly februárban egy, az 1920-as évekből származó vasúti kocsi égett ki.

Információink szerint a Turánból az 1-es, a 6-os és az időközben négytengelyesre átalakított 10-es pályaszámú kocsik égtek ki.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek