Új dohai reptér: nyitás áprilisban

iho/repülés   ·   2013.01.28. 08:30
cim7

A csúszás ellenére április elsején részlegesen megnyitják az új dohai repülőteret, jelentették be a katari fővárosban. A légikikötő nyitását eredetileg a mágikus 12. 12. 12-es dátumra tervezték, de a tavaly december 12-i átadás különféle létesítmények csúszása miatt elmaradt.

A mostani elképzelések szerint is csak 12 légitársaság költözik egyelőre az új légikikötőbe, a teljes forgalom pedig valamikor az év második felében kerül át a Hamad International repülőtérre, a jelenleg is használt egypályás pedig a különféle kormányintézmények, a légierő és a polgári repülőakadémia otthona marad.

Az új reptér még építkezés közben

Az új repülőtér induláskor évi 24 millió utasra és 2 millió tonnányi teherforgalomra méretezett, amikor eléri teljes kiépítettségét, 50 millió utast képes majd indítani és fogadni.

Az új légikikötőben nyolcvan utashíd várja majd a gépeket, a fő utasterminál háromszintes lesz 600 ezer négyzetméterrel, nyolcvan méter magas az irányítótorony, a hangár pedig három A340-es és két A380-as egyidejű fogadására lesz alkalmas.

Természetesen a reptér fő használója a Qatar Airways lesz, amely nyilvánvalóan addig nem is veszi át a rég megrendelt óriásgépeit, amíg nem tudja őket az új repülőtéren fogadni, a régi a 380-asok kezelésére alkalmatlan.

A Qatar Airways vezérigazgatója, Akbar al Baker hangsúlyozta: a létesítmény erősen emeli Katar nemzetközi jelentőségét.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.