Új dokumentumkezelő rendszer MÁV-nál

MTI   ·   2012.01.17. 08:03

Megkezdték a MÁV-nál egy új, az eddiginél hatékonyabb dokumentumkezelési rendszer bevezetését, amellyel fokozatosan növekvő, évi százmillió forintos nagyságrendű költségmegtakarítást ér el a vasúttársaság – közölte a MÁV Zrt..

A Document Management System (DMS) egységes elektronikus irat-és dokumentumkezelő rendszert a MÁV Csoport nagyvállalatainál (MÁV Zrt., MÁV-START Zrt., MÁV-TRAKCIÓ Zrt., MÁV-GÉPÉSZET Zrt., MÁV-Informatika Zrt.,) 2012 végén egyszerre vezetik be.

Az eddigi papíralapú rendszert felváltó DMS-t közel 6500 munkavállaló használja majd a mindennapi munkavégzés során.

A legnagyobb megtakarítás a közlemény szerint a nyomtatás, fénymásolás, papíralapú ügyintézés területén várható. A DMS bevezetésével csak a nyomtatás esetében például a bevezetés utáni első évben (2013) 167 millió, a második évben (2014) 201 millió forint, 2015-ben 234 millió forint spórolható meg a hagyományos működéshez képest a vasúttársaság számításai szerint.

Az új  irat- és dokumentumkezelő rendszert a szervezet működésének egészében alkalmazni fogják (például árajánlatok, szerződések, számlák, reklamációk, minőségügyi dokumentációk, előterjesztések), és egy egységes elektronikus irattár lép működésbe – olvasható a MÁV közleményében.

A vasúttársaság kiemeli: felmérések szerint az iktatási rendszereken több mint 3 és fél millió különböző ügy, 2-2,5 millió papír alapú dokumentum, 750 ezer belső postán továbbított irat, 10-10 millió A/4-es oldal és elektronikus dokumentum, valamint több mint 26 millió e-mail fut át évente. Ezek kezelését jelenleg több, egymással párhuzamosan, ám elszigetelten működő informatikai rendszer támogatja.

A MÁV Zrt. a tulajdonos MNV tájékoztatása mellett a KIM Poszeidon szoftverlicencéhez csatlakozik, így a megoldás nem igényel többlet ráfordítást.

Kapcsolódó hírek