Új élet öregedő gépeknek: repül a cargo A321!

iho   ·   2020.02.18. 09:00
cim
Az Airbus, a német Elbe és az STEngineering összjátékának eredménye az első, áruszállítónak átépített A321-es, amely a P2F (Passenger-to-Freighter) kiegészítést kapta a típusjelzéséhez. A gép Szingapúrban készült el és szállt fel először, és a tervek szerint elég hamar, még 2020 első negyedévének vége felé megkaphatja az európai hatóság légialkalmassági engedélyét.

A P2F törzsén kívülről két komoly átalakítás nyomai láthatók, Az egyik természetesen a nagy, felfelé nyíló cargo-ajtó, amely lehetővé teszi a terjedelmesebb rakomány elhelyezését a fedélzeten. A másik beavatkozás a baloldali elülső ajtót érintette, ezt egy kisebbre cserélték, hogy „optimalizálják az áruk pozícióját” a gépen. Így lehet tizennégy palettát vagy konténert berakodni az új teherszállítóba, ehhez jöhet még a padlószint alatti raktérben tíz LD3-ast. A többi ajtót megszüntették, az ablakokat lefedték, belül kemény burkolatot szereltek a kabin oldalára és megerősítették a padlót.

(fotó: Airbus)

Az Airbus közleménye szerint kategóriájának ez a leggazdaságosabb gépe, ugyanakkor a leginkább környezetbarát, tekintettel az alacsony üzemanyag-fogyasztásra. Az első megrendelő a Vallair nevű, luxemburgi székhelyű, repülőgép-kereskedelemmel és bérléssel foglalkozó cég, amely tíz gépet rendelt átalakításra, az első még idén munkába áll a Qantas Freight hálózatában. A következő vevő két gépre egy San Franciscóban bejegyzett vállalat.

Christian Scherer, az Airbus eladási főnöke szerint kategóriájában ez lesz a legsikeresebb típus, egyébként ilyen nagyságú keskenytörzsű cargo-gépekből az európai gyártó előrejelzése szerint legalább ezer példány adható el a  piacon a következő húsz évben a korosabbak leváltására. A flottákból kiöregedő gépek számára pedig egy második élet esélye a teherszállítóvá való átalakítás. (A konkurens Boeing 737-esei közül igen sok esett már át ilyen átépítésen, portálunk is beszámolt például az egykori Farnair, most ASL Airlines Hungary átépített 737-400SF gépeinek forgalomba állításáról).

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek