Új felderítő drónt mutattak be az amerikaiak

iho/repülés   ·   2012.06.19. 09:14

A haditengerészet bemutatta legújabb katonai robotrepülőgépét, a Triton kódnéven emlegetett, MQ–4C-es típusszámú drónt. A hírszerzési feladatokra tervezett jármű hossza közel negyven méter, hatótávolsága több mint 3700 kilométer, és a legmodernebb szenzorokkal szerelték fel – írja az Index.

Az MQ–4C BAMS Triton kódnevű drónt a Northop Grumann fejlesztette az amerikai haditengerészetnek. A pilóta nélkül repülő drón, mint az a nevéből is kiderülhet, a BAMS (Broad Area Maritime Surveillance) program része, és mint ilyen, megfigyelési és felderítési feladatokat fog ellátni. A gépet a június 14-i átadó ceremónián mutatták be a Northop Grumann kaliforniai gyárában. A Triton néven emlegetett MQ–4C drón négyéves fejlesztési munka eredménye. A haditengerészet azt tervezi, hogy a Poseidon P–8A tengeri járőregységeket fogja támogatni a Reconnaissance Force rendszer részeként.

A Triton-program menedzsere, a haditengerészet kapitánya, James Hoke azt nyilatkozta: alig várják, hogy munkához láthassanak a géppel. Ez elsősorban a tengerészet által használt speciális alkatrészek összeszerelését és a kockázatcsökkentő tesztelés elindítását jelenti.

A közel negyven méter hosszú Triton a légierő RQ–4B Global Hawk modelljének terveire alapul, beépített szenzorait pedig már korábban is használta az amerikai védelmi minisztérium. Ami újdonságnak számít, az az AN/ZYP–3 többfunkciós aktív szenzorok (MFAS) radarrendszerben való használata. A Triton ezekkel a szenzorokkal 4,35 millió négyzetkilométernyi területet tud szemmel tartani. Az MFAS rendszer valószínűleg további finomításra szorul, mivel csupán decemberben került sor az első tesztrepülésre, amelynek során egy Gulfstream repülőgépen használták.

A haditengerészet elképzelései szerint a Triton komoly szerepet tölthet be a hírszerzésben; elsősorban megfigyelési és felderítési feladatokra szánják, amire 3700 kilométeres hatótávolsága is alkalmassá teszi. A tervek szerint a drón a P–8A, a P–3C, illetve az EP–3E típusú drónokat fogja támogatni a bevetések alatt.

Bár Mark Ferguson tengernagy a Triton bemutatásakor elmondott beszédében pozitívan nyilatkozott a BAMS-projektről, a programnak megvannak az árnyoldalai is. A tengernagy szerint a program a jövő hadviselésének fontos állomása lehet, ugyanakkor tény, hogy a sokszor ambiciózus terveket sokszor akadályozzák a műszaki hibák. A haditengerészet, a Pentagon és az amerikai hadsereg egyaránt hatalmas összegeket fordított a drónok fejlesztésére, de az egyes járművek fejlesztése gyakran tovább tart a vártnál, és a kiszámíthatatlan balesetek sem tesznek jót a program egyébként is kedvezőtlen megítélésének.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.