Új központot épít a Bosch Budapesten

MTI   ·   2011.10.19. 14:08

Az új komplexum ad majd helyet a cég Budapesti Fejlesztési Központjának, valamint több más részlegének. Thomas E. Beyer, a magyarországi Bosch csoport vezetője a szerdai alapkőletétel előtt elmondta: az építkezés megkezdése mérföldkő a vállalat életében, a beruházással a Bosch további, magyarországi fejlődését szeretnék megalapozni. Hangsúlyozta, hogy az új bázis építésével a Bosch ismét elkötelezte magát a magyar tudás, a magyar mérnökök mellett. Emlékeztetett arra, hogy Miskolcon alig egy hónapja avatták fel a Bosch új autóipari gyártócsarnokát.

A Bosch új budapesti komplexuma két ütemben valósul meg, a most elkezdett első ütem 6 milliárd forint értékű beruházással 2013 elejére fejeződik be, a második ütem pedig jövőre kezdődik és 2014-ben zárul. A fejlesztési központ mellett az új épületegyüttes ad majd helyet a gépjármű-felszerelések és az elektromos kéziszerszám üzletágaknak, az adminisztrációs osztályoknak, valamint a budapesti Bosch Rexroth Kft.-nek is.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az alapkőletétel kapcsán hangsúlyozta: a kormány a stabilitást és a kiszámíthatóságot szem előtt tartó, hosszú távú intézkedésekkel kívánja az ország versenyképességét javítani. A kabinet olyan keretfeltételeket biztosít, amelyek elősegítik a magyarországi vállalkozások fejlődését, és új munkahelyek megteremtését. Minden munkahelyre szükség van ahhoz, hogy a kormány célkitűzései lépésről lépésre megvalósuljanak, ebben segítenek a beruházások, amelyek az építőipar több éve tartó visszaesésének is véget vethetnek – vélekedett Czomba Sándor.

A német Bosch csoport idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. 2005-ben hozta létre Budapesten fejlesztési központját, ahová nemrég már a hatszázadik mérnököt is felvették. A központ jelenleg egy bérelt épületben működik a Gyömrői úton, most e mellett vettek meg egy csaknem 32 000 négyzetméteres telket, itt épül az új komplexum.

Jan Peter Stadler, a fejlesztési központ vezetője hangsúlyozta: a Bosch éves szinten jelentős összegeket költ kutatás-fejlesztésre (k+f), tavaly Magyarországon 11 milliárd, az idén pedig a tervek szerint 12 milliárd forintot fordítanak k+f-re. A budapesti központ a Bosch öt gépjármű-technikai üzletágát szolgálja ki. 2010-ben 25 olyan autóipari szabadalmat jegyeztettek be, amelyeket a budapesti fejlesztési központ munkatársai dolgoztak ki – hangsúlyozta.

A magyarországi Bosch csoport tavaly jelentős mértékben, az előző évi 315 milliárd forintról 27 százalékkal, 401 milliárd forintra növelte nemzetközi, vállalaton belüli mozgások nélkül számított árbevételét. A társaság magyarországi értékesítései 8 százalékkal, 118 milliárd forintra nőttek. A cégcsoport Magyarországon tavaly év végére már 6300 munkavállalót foglalkoztatott.

Kapcsolódó hírek