Új logisztikai infrastruktúrába invesztált a DP World Konstancán és Nagyenyeden

iho.hu   ·   2024.05.20. 16:00
Konstanca, kikötői részlet

A romániai beruházások értéke 130 millió euró, a terminálokon nehéz rakományokat fognak kezelni. 

A dubai központú terminálüzemeltető, a DP World három projektet nyitott meg Romániában, összesen mintegy 130 millió euró értékben: a beruházások java Konstanca kikötőjében valósul meg, ahol a nagy mennyiségű és nehéz rakományok kezelésére alkalmas terminálok épülnek. Az autóterminálon új gépjárművek és egyéb, kerekeken és tréleren gördülő áruk, Ro-Ro rakományok fordulnak meg . Évi nyolcvanezer jármű kezeléséről van szó – az autóipar már most is a román GDP tizenhárom százalékát t teszi ki, a Mercedes-Benz, a Renault tulajdonában lévő Dacia és a Ford egyaránt gyártat az országban –, erre a beruházásra 65 millió eurót fordít a DP World. Egy multimodális platformot is kialakítanak – ez ötvenmillió euróba kerül, és ez várhatóan 2025-ben kezdi meg működését.

Nagyenyeden (Aiud) gyakorlatilag elkészült és megnyílt a Konstancával közvetlen vasúti kapcsolatot létesítő intermodális terminál. Ezt úgy tervezték, hogy integrálódjon a villamosított vasúti infrastruktúrába (igen, itt van iparvágány, legfeljebb tizenkét óráig tart egy blokkvonat ki-/berakása), stratégia pozíciójánál fogva pedig járuljon hozzá a szállítási költségek csökkentéséhez: Erdély szívében lehet átrakni a 8-as autópályán érkező kamionokról a konténereket vasútra, és fordítva.

 

Az új beruházásokkal a DP World évi mintegy kétmillió tonnás rakományforgalom-növekedéssel számol. A társaság 2004 óta több mint 250 millió eurót fektetett be Romániában, beleértve az Európai Uniótól kapott támogatásokat is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek