Új nagy fehér delfin készül?

iho   ·   2013.02.13. 11:30
cim

A jelenlegi Beluga-flotta kibővítésére készül az Airbus. Az öt nagy teherbírású és különleges kialakítású A300-600ST típusú szállítógép utódja a Flightglobal szerint feltehetően a most gyártásban lévő széles törzsű A330-asból kialakított típus lesz, amelynek elődleges feladata az új gépek gyártásához szükséges nagyobb méretű részegységek, például teljes szárnyak és törzsszekciók szállítása az összeszerelés helyszínére.

Az ötgépes flotta hatalmas rakodóterében jól elfér...

A fokozott gyártási igények ugyanakkor azt jelentik, hogy a jelenlegi kisebb teljesítményű Belugák is szolgálatban maradnak még a gyár szerint tíz évig. A program neve ugyanis Fly 10000, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi évi hatezer órás szállítási teljesítményt 2017-re évi tízezerre emelik az új gépek segítségével. Ez egyben a heti teherjáratok megduplázását is jelenti a mostanihoz képest 120 repülésre.

...például az A350-es elülső törzs-szekciója...

A nagyobb Beluga (bár még nem száz százalék, hogy az új gépet is így hívják majd) feltehetően az A350-es szélestörzsű gyártási igényeihez igazodik a nagyobb teherbírásával. A tehergépekre ugyanakkor szükség van az A400-as katonai szállítógépek szekcióinak és szárnyainak repültetéséhez is, miközben továbbra is igen magas a termelési rátája az A330-asoknak és a keskeny törzsű 320-as gépcsaládnak.

...vagy az A380-as óriási függőleges vezérsíkja

Mint említettük, a jelenlegi Belugák is dolgoznak még egy évtizedig, de az új szállító programját a jelenlegi A300-600ST flotta fenntartási költségeinek szintje indokolja, márpedig a gépek öregedésével ezek a költségek csak növekedni fognak. Azonban az is fontos szempont, hogy a gép hajtóművei is erősebbek legyenek, és ezzel lehetőség legyen rövidebb pályákról is a startra. Ez például a walesi Broughton esetében fontos, ahol az A350-es szárnyai készülnek, és ahol a pálya mindössze 1663 méteres. A jelenlegi tanulmányok szerint a szükséges 135 tonnás felszállósúly mellett ez az A330-200-as teherverziójával teljesíthető.

Kapcsolódó hírek