Új összeköttetés Szerbia és Magyarország között

MTI   ·   2011.11.24. 12:36

Jövőkarácsonyra megnyílhat a határátkelő Szerbia felé Ásotthalom és az észak-bácskai Királyhalom (szerb nevén Bački Vinogradi, Bácsszőlős) között; a két település közötti összekötő út magyar szakaszát, csütörtökön adták át.

A ceremóniával egybekötött konferencián a magyar kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy megépíti a határátkelőhelyet és jóvőre meg is nyitja azt. Erre vonatkozóan szándéknyilatkozatot írt alá Szathmáry Kristóf a Gazdasági Minisztérium államtitkára, Dr. Berta Krisztina a Belügyminisztérium helyettes államtitkára és Sinka László a Külügyminisztérium főosztályvezetője.

A magyar kormány emellett kezdeményezi, hogy közös épületben legyen az átkelőhely, hogy ne kelljen mind a két félnek építkezni. Szerb részről Pásztor István a Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának alelnöke, gazdasági titkára azt nyilatkozta, hogy a szerb kormány ugyancsak elkötelezi magát a nyitás iránt. A tiszaszigeti kishatárforgalmi átkelőhöz hasonló átkelő jövő karácsonyra nyílhat meg a magyar-szerb állampolgárok előtt.

Nógrádi Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő hozzátette: megnyugtató, hogy a tizenkét éves munka lassan a végére ér, és a kitartó lobby eredményeként hamarosan megnyílhat az ásotthalmi átkelő.

A jövőben így Ásotthalom központjától a szomszédos Királyhalomig mindössze 8 kilométert kell majd autózni, Szabadkáig pedig mindössze 13-at. Jelenleg Röszkén keresztül 50 kilométert kell kerülni a szomszéd településekig.
Az IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósult meg az Ásotthalom- Királyhalom összekötő út építése.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a magyar oldalon 1,5 kilométer új 6,50 méter széles út épült ki a meglévő földút nyomvonalán, csatlakozva az 5511 jelű közúthoz.

Közölték azt is, hogy ezzel párhuzamosan a szerb oldalon Backi Vinogradi (Királyhalom) és az országhatár közötti összekötő is megépült.

A fejlesztést 85 százalékban az Európai Unió támogatta, a támogatás összege 1,179 millió euró.
A tájékoztatás szerint a kivitelezés 2011. június 6-án kezdődött és október 28-án fejeződött be, a kivitelező: Magyar Aszfalt Kft. volt. Mérnök: Metróber Kft.

Kapcsolódó hírek