Új parkolási rend Pozsonyban

MTI   ·   2012.04.26. 09:51

A szlovák fővárosban a parkolással járó gondok közel másfél évtizede váltak égetővé. A problémák azóta folyamatosan súlyosabbá váltak, annál is inkább, mert ez idő alatt a város egyik vezetése sem tudott átfogó megoldást találni. A helyzetet jól érzékelteti, hogy jelenleg Pozsonyban egy parkolóhelyre csaknem két autó jut.

Pozsonyban jelenleg közel 150 ezer parkolóhely van, ezek közel fele nem kifejezetten parkolásra kijelölt állóhely. Ezzel szemben a fővárosban mintegy 210 ezer személygépkocsit tartanak nyilván. Becslések szerint tízezres nagyságrendben mozog azoknak a személygépkocsiknak a száma is, akiknek tulajdonosai ugyan hosszú távon a fővárosban élnek, ám mivel bejelentett lakhelyük nem itt van, autójukat sem itt tartják nyilván. A parkolási gondokat tovább fokozza, hogy a napi hivatásforgalomban százezer gépkocsi érkezik a városba.

Pozsony új parkolási stratégiáján már hosszú ideje dolgoznak, de csak mostanra jutott a megvalósításhoz közeli szakaszba. A főváros által kidolgozott egyes elképzeléseket – a lakosság véleményezése és további ötletek felkutatása céljából – honlapján tette közzé az önkormányzat. A város elképzelésének egyik alappillére, hogy egyes kerületekben az ott lakók úgynevezett rezidenskártyát kaphatnának egy viszonylag alacsony, egyelőre nem pontosított összegért. Így a Pozsonyon kívül élők, illetve azok, akik egynél több személyautót tartanak, magasabb parkolási díj fizetésére kényszerülnek majd.

A város honlapján zajló felmérésből kiderült, hogy a véleményt mondók 80 százaléka támogatja a helyi lakosok rezidenskártyán alapuló parkolási előnyeinek bevezetését. Hatvan százalékuk azzal is egyetért, hogy a több személygépkocsival rendelkezők többet fizessenek a parkolásért.

A város weboldalán az új stratégia kapcsán folytatott nyilvános vitába április utolsó hetéig több mint kétezren kapcsolódtak be. Az új koncepcióhoz érkezett ötleteket a nyár folyamán véleményezik majd az önkormányzat szakértői. Az új parkolási rendszer első elemeit Pozsony várhatóan a jövő év elejétől kezdi átültetni a gyakorlatba.

Kapcsolódó hírek