Új Pesák a varsói SKM-nek

iho/vasút   ·   2018.02.16. 13:45
pesa_varso_elf2_skm_motorvonat_kislid

Szybka Kolej Miejska helyett mondjunk inkább varsói RER-t, vagy S-Bahn-t, akkor jobban érthetővé válik a HÉV-eken nevelkedettek számára is, hogy szép csendben miféle nagyszerű hálózat kezd kibontakozni Varsóban, miközben Budapesten arról folyik a vita, hogy meglévő metróvonal és vasútvonal kereszteződésében szabad-e megállót építeni. A hálózatfejlesztés mellett persze új járművekre is szükség van, az ősidők óta az SKM-járműpark alapját képező EN57-es motorvonatok már nem nyújtanak elviselhető utazási és menetkomfortot, mindenféle ráncfelvarrás ellenére sem.

Az varsói SKM a múlt évben tendert írt ki újabb járművek beszerzésére, ennek keretében tizenhárom, ezen kívül opcionálisan nyolc motorvonatot kívántak beszerezni. A most kiválasztott nyertes – nem nagy meglepetésre – a Pesa lett, Bydgoszcz-ból, amely a már ismert Elf2-es platformra épülő járművekkel pályázott.

A 310 millió zloty, azaz több mint 23 milliárd forint értékű szerződés tizenhárom, négy- és ötkocsis szerelvény leszállításáról, tizenöt éven át történő karbantartásáról és a mozdonyvezetők képzését szolgáló szimulátor üzembeállításáról szól. Minden szerelvényt kettes szintű ETCS-berendezést kap, legnagyobb sebességük százhatvan kilométer per óra lesz. Hunyorítva, ezek a szerelvények kevéssel, de drágábbak a MÁV-Start Flirtjeinél.

Photoshoppal meglőtt kép az új motorvonatról (forrás: railcolornews.com)

Már unalmasnak hat elismételni, hogy az egyteres szerelvények padlókiképzése teljesen akadálymentes lesz, a szükséges szintkülönbségeket rámpa rejti el. Jegyautomaták, utasszámláló berendezések és információs rendszerek is helyet kapnak a vonaton. A négykocsis egység 670, az ötkocsis 824 utast szállíthat.

A tenderen a Pesa mellett csak a Newag indult el, az Impuls 2-es motorvonatait ajánlva. A két versenyző között végülis a bevállalt szállítási idő döntött, így kapott 98,76 pontot a Pesa a newag 96,91 pontjával szemben. A hosszútávú tervek között még több Elf2-es motorvonat beszerzése és a varsói Szczęśliwicében egy új depó építése szerepel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek