Új programot indít az EU a fiatalok unión belüli utazásának támogatására

MTI/iho   ·   2017.03.27. 14:22

Az Európai Bizottság bizottság hétfői közleményében azt írta, a Move2Learn, Learn2Move elnevezésű program az Európai Parlament (EP) által tavaly előterjesztett elképzelésen alapul, amelynek értelmében tizennyolc éves korában minden uniós állampolgár kapna egy bizonyos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító Interrail vasúti bérletet. A tájékoztatás szerint a most bejelentett kezdeményezés a világ legnagyobb oktatói hálózatának számító eTwinningen keresztül valósul meg, amely Európa-szerte lehetővé teszi a tanároknak és a diákoknak, hogy egy online platform révén közösen fejlesszenek ki projekteket. A kezdeményezés az eTwinningben részt vevő osztályokban tanuló, tizenhat évesnél idősebb diákok számára áll nyitva. Az ingyenes utazást biztosító jegyeket országonként a legkiválóbb projekteknek ítélnek oda. A nyertesek 2017 augusztusa és 2018 decembere között, az általuk kiválasztott időpontban keríthetnek sort az utazásra. A diákok utazhatnak csoportosan - iskolai kirándulás keretében - és egyénileg is. Az utazás során bármely közlekedési mód és társaság igénybe vehető. Egyes közlekedési vállalatok speciális kedvezményeket is biztosítanak a résztvevőknek.

"Az eTwinning sikerére építve e kezdeményezés lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy felfedezzék és személyesen megismerjék Európa különféle országait és kultúráit. Az Erasmus program elindulásának 30. évfordulója alkalmából létrejött kezdeményezés újabb kiváló példa arra, hogy a program igazi európai sikertörténet: közelebb hozza egymáshoz az embereket, akik így jobban megtapasztalhatják, mit jelent európainak lenni" - jelentette ki Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos.

Ujhelyi István, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, a kezdeményezést elsőként felkaroló képviselők egyike fontos eredménynek nevezte a program megvalósulását, amely így "soktucatnyi magyar fiatalnak is lehetőséget biztosít majd az ingyenes európai utazáshoz". "A tesztüzem tapasztalatai alapján a program még biztosan módosulni, bővülni fog a jövőben, de már bizonyosra vehető, hogy sikerül hosszú távú és fenntartható pályára állítani a programot" - írta közleményében az MSZP-s képviselő, hozzátéve, hogy a projekt "kiemelkedő fontosságú a populista gyűlölködés miatt szétfeszített európai közösség számára", és felszólítva a magyar kormányt a kezdeményezés támogatására. Az Európai Néppárt frakcióját vezető Manfred Weber viszont "elszalasztott lehetőségként" értékelte a bejelentést. "Az Európai Bizottság felhasználhatta volt a Római Szerződés hatvanadik évfordulóját arra, hogy előálljon egy eredeti és ambiciózus javaslattal, amely újra fellelkesítette volna az embereket Európa iránt, amely egy új kezdet jele lehetett volna.. Hozzátette ugyanakkor, "még közel sem tekinthető halottnak" az eredeti javaslat. "Folytatjuk a harcot (...), azonban hosszú még az út, ugyanis meg kell győznünk az Európai Bizottságot és a tagállamok kormányait is".

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.