Új rekord született a Balaton hosszanti átvitorlázásában

MTI   ·   2011.09.06. 12:32

Rajnai István a Huncat nevű, Formula 40-es, új-zélandi, tengerre gyártott katamaránt két évvel ezelőtt vásárolta meg Svédországban, majd csapatával átépítette a balatoni viszonyokra. A tizenkét méter hosszú, nyolc méter széles, a vízből huszonegy méter magasra kiemelkedő árboccal rendelkező, kéttestű hajó több mint ötven kilométer/órás sebességre volt képes a 40-50 kilométer/órás erősségű szélben. A hajót Büki Gábor kormányozta, akinek legénységét Rajnai István, Csányi Máté, Regős Roland és Bagyó Áron alkotta. A keszthelyi hajóépítőkből, vállalkozóból és diákból álló csapat idén már kétszer megpróbálta megdönteni Majtényi Asso típusú, egytestű vitorlással végrehajtott rekordját, de akkor nem sikerült.

Rajnai István szerint a katamaránok képviselik a vitorlázásban az új csúcstechnikát, amit az indulásukat lehetővé tevő tavalyi balatoni Fehérszalag vitorlásversenyen már be is bizonyítottak. Amennyiben az időjárás engedi, még idén megpróbálják megdönteni a saját rekordjukat is.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Húszéves lett Dezső

Károly Szabolcs   ·   2023.09.25. 20:00

A 426-os sorozatú Siemens-ikermotorkocsik hosszú évekig az esztergomi vonal igáslovai voltak, majd a Dunántúlon találtak új feladatot nekik. A megfelelő karbantartás viszont jócskán hiányzik...