Új út a magyar–osztrák határon

MTI   ·   2011.09.25. 13:56

Az európai uniós támogatással megvalósult projekt keretében magyar és osztrák oldalon egy-egy kerékpáros-pihenőt, a határon kilátót és az egykori határőrizet eszközeit bemutató emlékhelyet is létesítettek. A határ menti kapcsolatok erősítésére Ágfalva és három burgenlandi település együttműködési megállapodást kötött.

A határon átnyúló együttműködési program során a 2200 lakosú Győr-Moson-Sopron megyei Ágfalva közel 1,8 kilométer hosszú aszfaltutat épített ki az országhatárig. Egy meglévő földutat korszerűsítettek s tettek alkalmassá arra, hogy a 3,5 tonna alatti autók, továbbá kerékpárosok, lovasok és gyalogosok használhassák. Mezőgazdasági gépek csak külön engedéllyel közlekedhetnek rajta.

Osztrák oldalon ötméteresre szélesítették a korábbi 3,5 méter széles úttestet, így vált lehetővé a közlekedés személyautóval Somfalva és Ágfalva között.

A projektre Ágfalva közel 347 400 eurót használt fel. Ennek nyolcvanöt százaléka uniós támogatás, tíz százaléka hazai forrás, öt százalék pedig az önkormányzati önrész. Somfalva 132 400 eurót nyert, ehhez az összeghez még ugyanennyit tett hozzá önrészként. A megépült út révén megszűnt Ágfalva zsáktelepülés jellege, a község összekapcsolja Sopront a burgenlandi és a Fertő-parti kerékpárutakkal, s az így kialakított hálózat fontos feltétele a nemzetközi kerékpáros-turizmus fellendítésének.

Kapcsolódó hírek