Új vasúttársaság Lengyelországban

Arnold Balázs   ·   2011.11.03. 17:00

Október elsejével kezdte meg működését Szilézia tartomány saját vasúttársasága, a Koleje Śląskie. A KŚ Czestochowa–Katowice–Gliwice viszonylatban húsz személy- és kilenc gyorsvonatpárt, valamint több betétjáratot közlekedtet. Ezen felül hétvégén egy vonatpár egészen Wisłáig közlekedik. A KŚ flottáját három Stadler Flirt, nyolc Pesa Elf és két felújított lengyel EN57 villamos-motorvonat, valamint két Traxx és a hozzájuk tartozó tíz személykocsi alkotja. Az új vonatokból még egyet-egyet állítanak majd forgalomba, de a Newag jelezte, hogy kész további öt EN57-est modernizálni a KŚ számára.

Az első tartományi vasúttársaságot Alsó-Szilézia (Województwo dolnośląskie) indította 2007-ben, ezt 2009-ben Nagy-Lengyelország (Wielkopolskie) vasútvállalata követte. Igaz, Mazóvia (Mazowsze) már 2004-ben elindította tartományi vasúttársaságát, ez azonban a kezdetektől a PKP SA társüzemeltetésében működik.

A KŚ vonataira interneten keresztül és mobiltelefonnal is lehet jegyet váltani. Aki arrafelé szeretne utazni, a részletes menetrendi információkat megtalálhatja a társaság weboldalán.

Kapcsolódó hírek