Újabb amerikai hadihajót kap a Fülöp-szigetek

MTI   ·   2012.05.09. 11:05

A Fülöp-szigetek kormánya még ebben a hónapban megkapja második hadihajóját az Egyesült Államoktól, miközben Kínával tengeri területek hovatartozásán vitázik – számolnak be szerdai sajtójelentések.

A Hamilton osztályú fregattot, csakúgy, mint az előzőt, az amerikai parti őrség szolgálatából vonták ki. A Fülöp-szigeteki haditengerészet parancsnoka Alexander Pama altengernagy a hajót olyannak írta le, mint amely az időjárás viszontagságainak ragyogóan ellenáll, s arról is beszámolt, hogy hadrendbe állításáig még javításokat kell végezni rajta.

A hajót valószínűleg május 22-én vagy 23-án veszik át; a hajóra még az Egyesült Államokban később egy motorcsere vár, továbbá hátra van még legénységének kiképzése is. Pama számításai szerint decemberben – újrafestve – már kifuthat a tengerre.

Mint mondta, a hajó „szolgálatba helyezése” a haditengerészetnek csaknem 9,5 millió dollárba kerül. A jelek szerint az Egyesült Államok – Manila kérése ellenére – több fontos berendezést leszerelve adja tovább a hadihajót délkelet-ázsiai szövetségesének.

Az eredetileg Dallas névre keresztelt négymotoros amerikai hajót 1967-ben építették New Orleansban. Hét harci őrjáratban is részt vett Vietnam partjainál. Sok-sok bevetése volt, járt a Földközi-tengeren, a Karib-tengeren és a Fekete-tengeren is. Szerepet kapott az iraki háborúban és 2008-ban Grúzia partjainál teljesített szolgálatot. A Fülöp-szigetek a második világháborús hősről, Ramon Alcarazról fogja elnevezni.

Hillary Clinton tavaly novemberi látogatása alkalmával jelentette be hivatalosan az adományt. A két ország közötti szövetség létrehozásának 60. évfordulóján azt is mondta, az Egyesült Államok mindig a filippínók oldalán lesz és „harcolni fog velük a közös jövőért”. A dél-kínai-tengeri területi vitákkal kapcsolatban Washington azt hangoztatja, hogy a diplomáciai megoldás híve, s nem áll egyik oldal mellé sem.

Peking mindazonáltal gyanakodva figyeli az Egyesült Államok visszatérését a régióba, más területeken is megmutatkozó katonai segítségnyújtását, a Fülöp-szigetekkel közös hadgyakorlatait és kinyilvánított elkötelezettségét szövetségeseinek védelmére. Kína rendre azt hangoztatja, hogy területi vitáit kétoldalú tárgyalásokon, diplomáciai úton kívánja megoldani.

Kapcsolódó hírek