Újabb Jumbo-járat Ferihegyen!

iho   ·   2018.06.28. 11:15
cim

A repülésszeretők, spotterek kedvencei a budapesti repülőtéren leszálló és induló óriás 747-esek, a legnagyobbak, amelyek rendszeresen felkeresik a ferihegyi légikikötőt. És szinte valamennyi esetben teherszállító változatban repülnek hozzánk, egyre sűrűbben, igazolva egyfelől a világgazdaság állapotának javulását, másrészt Budapest szerencsés fekvéséből is adódó, egyre fontosabb szerepét az Európába érkező légi teheráru-forgalomban.

A korábbi eseti repülések után a Cargolux volt az első 747-es üzemeltető, amely kelet felől hetente kétszer beiktatta a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret a hálózatába, sőt, a Boeing 747-8F változatnak, a modernizált Jumbo teherszállítónak az első gépe első útján szintén vendégeskedett nálunk.

(fotók: Budapest Airport)

Most újabb rendszeres 747-es járat indulását köszöntötték a repülőtéren. Az Európa és Ázsia közötti áruforgalom növekedésére tekintettel, heti két budapesti járatának elindításával a világ egyik vezető nemzetközi teherszállítója, az AirBridgeCargo új célállomások elérését teszi lehetővé európai ügyfelei számára, olvasható a Budapest Airport közleményében. Az AirBridgeCargo által kiszolgált desztinációk száma a Boeing 747 teherszállító repülőgépekkel indított új szolgáltatással tizenegyre emelkedik.

Az egyenként 139 tonnás kapacitással üzemelő keddi és szombati járatok Budapest, valamint Közép- és Kelet-Európa teljes teherszállítási vonzáskörzetét lefedik, és biztosítják az összes szállítandó árutípushoz szükséges speciális szakértelmet. Mint azt a Légiközlekedés Online kiemeli, a járat a magyar alapítású, az egykori Malév-vezér Kovács Ferenc által alapított R-Bag kereskedelmi és szolgáltatásszervező cég közreműködésével működik, a gépek rakományát nemcsak a hazai teherforgalom biztosítja, hanem részben a környező országok is. A légitársaság a Volga-Dnepr csoport részeként kizárólag amerikai gépeket használ, 18 Jumbo szolgál a flottájában, amelyekhez a következő években további 747-8F csatlakozik.

– A budapesti repülőtér gyors ütemben bővül, létesítményeinek, infrastruktúrájának és megoldásainak továbbfejlesztését a teherszállító légitársaságoknak határozottan kedvező stratégia alapján végzi. Előnyös központi elhelyezkedésével az európai kontinensen a budapesti repülőtér tökéletes helyszín az Ázsia és Európa között üzemelő teherszállító légitársaságoknak. Ráadásul az európai fogyasztók internetes vásárlás iránti keresletének növekedésével az elektronikus kereskedelmi forgalom bővülésére számítunk – hangsúlyozta Szergej Lazarev, az AirBridgeCargo igazgatója.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója a nyitójárat érkezése alkalmából kiemelte: – Az ABC több mint harminc desztinációból álló nemzetközi hálózata lehetővé teszi a Magyarországon működő elektronikai, járműipari, gyógyszerészeti és más csúcsminőségű termékeket gyártó cégek számára, hogy áruik Moszkván keresztül a világ minden részén eljuthassanak az ügyfelekhez. Jövő év nyarától pedig budapesti áruszállító partnereink, köztük az AirBridgeCargo munkatársai is birtokba vehetik a most épülő, mintegy húszezer négyzetméteres, új raktár- és irodaterületből álló Cargo City nevű repülőtéri létesítményünket.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai államtitkára egyebek mellett méltatta a budapesti repülőtér szerepét Magyarország légiközlekedési kapcsolatainak fejlesztésében, és elismeréssel szólt arról, hogy az orosz teherszállító légitársaság Budapestet választotta kelet-közép-európai terjeszkedésének központjául. Az államtitkár rámutatott, hogy a logisztika, a közlekedés és a szállítmányozás a magyar gazdaság azon ágazatai közé tartozik, amelyek az ország földrajzi elhelyezkedése miatt lettek sikeresek.

A Budapest Airport és az AirBridgeCargo Airlines járatindító rendezvénnyel tette emlékezetessé a Boeing 747 teherszállító (egyébként szintén 8F változat) leszállását a vendégek, köztük a magyar kormány, a helyi áruszállítási közösség és a szakmédia képviselőinek.

Az AirBridgeCargo folyamatosan fejleszti nemzetközi járathálózatát, minden árufajta, köztük a gyógyszeripari, túlméretes, nehéz, romlandó áruk és élőállatok szállítására. A társaság jelenleg több mint heti hatvan Európából induló járatot üzemeltet – olvasható a reptérkezelő közleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek