Újabb testes Airbus-rendelés

iho/repülés   ·   2012.02.02. 16:00
A321neo_rs

Az amerikai Spirit Airlines fapados légitársaság véglegesítette 75 keskenytörzsű Airbus gépre szóló fix megrendelését, amelyek közül 45 már az új hajtóművel felszerelt A320neo lesz. A szándéknyilatkozat még a Dubai Airshow folyamán hangzott el, 45 neót decemberben szerződtek le, majd most plusz harminc „hagyományos” 320-at, így jött össze az összesen 75-re rúgó nagy megrendelés.

A Spirit már ma is több mint 35 keskenytörzsű Airbus gépet üzemeltet a flottájában, és a most megrendelt új gépekkel csaknem megháromszorozza kapacitását.

(fotó: Airbus)

A floridai központú légitársaság elsősorban az Egyesült Államok keleti partvidékét, illetve a karibi és közép-amerikai térséget hálózza be, de van járata Límába is, míg nyugaton-északon Portland a legtávolabbi desztinációja.

Az Airbus a szerződéssel tovább növelte az újrahajtóművezett keskenytörzsű rendelésállományát, a lista most már 1300-1400 gépet tartalmaz. A 320-as gépcsaládból pedig eddig összesen már több mint ötezer gép készült el. A 320neo a cég véleménye szerint mostanság a leggyorsabban eladható utasszállító gép a világon.

A neo-megrendelések közepette sok légitársaság párosítja az újrahajtóművezett gép beszerzését a most futó típusokkal, ezért is akarja az Airbus a gyártást alaposan felgyorsítani: idén negyedik negyedévre már havi 42 gép átadását remélik.

Kapcsolódó hírek