Újabb útvonallal bővülhet Finnország első, önvezető autóbusszal kiszolgált járata

iho/közút   ·   2024.06.17. 08:30
A finn autonomous-e-ATAK Karsan

A török Karsan nyolc méter hosszú e-Atakja a közelmúltban állt forgalomba a Tamperétől délre fekvő Lempääläben. Ez a finnek első, teljesen autonóm technológiára épülő személyszállítási szolgáltatása.

A budapesti Atak minibuszairól is ismert Karsan önvezető autóbusza a világ első SAE 4-es szintű tömegközlekedési járműve, ami sofőr nélkül képes haladni a tervezett útvonalon (SAE, Society of Automotive Engineers, globális szakmai szabványügyi szervezet). A kategória legfőbb ismérve, egyben legnagyobb különbsége az ugyancsak az automatizált vezetésre vonatkozó 3-as szintű besorolással szemben, hogy amíg utóbbi esetében a volán mögött ülőnek még folyamatosan készenlétben kell lennie, és amennyiben az autó azt kéri, vagy hibás működés tapasztalható, át kell vennie az irányítást (Conditional Driving Automation: feltételes vezetés-automatizálás), addig egy szinttel feljebb a szabvány már nem várja el a sofőrtől, hogy probléma esetén közbelépjen, hanem a rendszernek egyedül kell biztonságos szituációba vezetnie a járművet (High Driving Automation: magas szintű automatizálás). Ameddig a járműnek szüksége van arra, hogy előre feltérképezett, ismert úton közlekedjen, addig a 4-es szinthez sorolandó a vezetésautomatizáló rendszere.

 

A finn E-Atak korábban a Michigani Egyetem campusán kijelölt öt kilométeres útvonalon szállította a hallgatókat, és az egyesült államokbeli, illetve a norvégiai Stavangerben hasonló céllal elvégzett, ugyancsak sikeres tesztfázist követően engedélyezték finnországi üzemét.

Az önvezető midibuszt a török gyártó az ugyancsak török szoftverfejlesztővel, az Adastec-kel közösen alkotta meg. Valamivel kevesebb, mit hat kilométer hosszú, tizenhét megállóval tűzdelt útvonalán felismeri és értelmezi a közlekedési lámpák jelzéseit, a kereszteződéseket és a gyalogátkelőhelyeket, összesen húszat. Az E-Atak jelenlegi engedélyezett maximális sebessége 30 kilométer/óra, de „útvonal-hálózatának” tervezett bővülésével a végsebességét valószínűleg negyvenre emelik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.