Újfehértói baleset: levették a 364-es Szilit a forgóvázairól, így tudják csak kiásni

iho/vasút   ·   2021.04.22. 19:15
00_ujfeherto_mozdonymentes

Folyamatosan dolgoznak a vasúttársaság szakemberei az Újfehértó közelében kedden történt vonatbaleset helyszínén.

Szerda estére a kisiklott személyvonat kocsijait egy 150 tonna teherbírású vasúti daruval visszaemelték a sínekre. A vágányoktól tizenhat méterre a földbe fúródott nyolcvan tonnás 364-es Szili mentése a csütörtök délutáni órákban is zajlott: a jármű felépítményét elválasztották a forgóvázaitól. A sérült kerekeket egy vasúti teherkocsira téve fogják elszállítani, a járműszekrényt pedig a sínekre odakészített forgóvázakra emelik rá, hogy a helyszínről vasúton tudják elvontatni a mozdonyt. A balesetben érintett valamennyi járművet Újfehértó állomásról néhány nap múlva fogják műszaki kísérettel a nyíregyházi járműkarbantartási bázisra szállítani.

(fotók: MÁV)

Csütörtökön már az egyik vágány helyreállításán dolgoznak, a sérült részen kicserélték a betonaljakat és a síneket, majd vasúti nagygépekkel még egy ötven méteres szakaszon vágányszabályozást végeznek. A balesetben kidöntött helyett egy új felsővezeték-tartó oszlopot állítottak fel, a vasúti átjárót is járhatóvá tették, de az egyelőre továbbra is lezárva marad. A daruval végzett mentési munkálatok miatt elhúzott felsővezetéket visszaépítik a sínpár fölé. Ezen a vágányon várhatóan pénteken indulhat meg a forgalom 60 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett.

A másik vágányon, amelyiken a szerelvény kisiklott, a helyreállítási munkálatok befejezése a jövő hét végére várható. A pálya itt nagyobb mértékben rongálódott, a felsővezeték leszakadt, amelyet három kilométeres szakaszon cserélni kell.

Információink szerint a traktor előbb a Debrecenből Záhonyba tartó vonattal ütközött össze, az lökte át a másik vágányra. A traktorroncsba a Záhonyból Püspökladányba tartó 6203-as vonat szerelvénye 100 kilométer/órával csapódott be. A fékberendezések megfelelően működtek, teljesen befékezve ütközött a szerelvény.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek