Újpalota fél a villamosoktól?

iho   ·   2015.10.09. 08:45
00kicsi

Mint ismeretes, a Városházán megszületett a határozat: a 4-es metró folytatása helyett villamosvonal köti majd össze Újpalotát a belső kerületekkel, egészen az Astoriáig. Ezzel régi vágy teljesülhet, a Rákóczi út és a Thököly út visszakaphatja a sárga szerelvényeket, a 7-es, 73-as buszcsalád pedig tovább karcsúsodna. A villamosvonalat nyílegyenesen, az Astoriától vezetne a Pólus Centerig.

Az Ittlakunk.hu XV. kerületi portálja részletesen beszámol egy lakossági fórumról, az ott elhangzott, főleg a villamos elleni véleményekről. A BKK szakemberei, Szeneczey Balász főpolgármester-helyettes és László Tamás, a XV. kerület önkormányzati képviselője jelenlétében megtartott fórum – ahogy a képviselő elmondta – lényege a már eldöntött projekt apró részleteinek megvitatása volt.

Pályaépítés Újpalotán, 2013-ban. Újra ez a látvány vár?<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

Az összegyűltek elsősorban a megígért kerületi képviselő-testületi döntést hiányolták, hogy a XV. kerület nevében ki és miért döntött – ha megtette egyáltalán – így, titokban maradt. A lakók többsége a sokáig tartó útfelbontások, a közlekedés, a parkolás nehézségei miatt aggódtak, de féltik a lakótelep építésekor átadott felüljárót is, amely helyett mind a közúti, mind pedig a villamosforgalom aluljárón keresztezné a Körvasutat (fentre pedig vasúti megállót terveznek).

A villamos melletti, a fórum pulpitusáról elhangzott érvek a menetidő rövidülése, a kezelhetőbb menetrend és a kisebb környezetterhelés, az ellenérvek a „nem gyorsul számottevően a közlekedés” és a „most már hibrid buszok közlekednek Újpalotára” témakörét járták körbe. Újpalota ide vagy oda, többen a nemrég átadott Baross tér újbóli felbontása miatt is aggodalmukat fejezték ki.

Az engedélyezési terveket 2016 őszére, a munkák megkezdését 2017 első negyedévére, a befejezést előreláthatólag 2018 karácsonyára ígérte meg a jelen lévő főpolgármester-helyettes.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.