Újrafestik a Margit híd kerékpáros-piktogramjait

iho/zöldút   ·   2012.03.28. 09:57

Az mno.hu Küllőn Élő blogja tájékoztat arról, hogy a hirtelen jött tavasz következtében a Margit híd északi járdáját elözönlötték a gyalogosok. Ugyanezen a járdán a híd felújítása óta kétirányú kerékpárutat is találunk, amit csak a burkolat színezése különít el a gyalogúttól. Így a tömegben a kevésbé figyelmes gyalogosok egyre gyakrabban tévednek a kerékpárútra, balesetveszélyes helyzeteket és konfliktusokat előidézve.

Kerékpárosnyomásra gyorsan döntött a Budapesti Közlekedési Központ – írja elismerően a kerékpárosblog. Újrafestik az autóút aszfaltjáról már lekopott kerékpáros-piktogramokat, jelezve, hogy a járdán kiépített bicikliút ellenére az autók közé is bemerészkedhetnek a gyorsabb kerékpárosok.

Hosszú ideje dúl a szakmai vita: az autókkal vagy a gyalogosokkal férnek meg jobban a kerékpárosok? A válasz nem egyértelmű, hiszen a hobbiból, gyakran kisgyerekekkel biciklizők egyértelműen a járdára festett infrastruktúrát kedvelik, a biciklit közlekedési eszközként használók pedig inkább az autók mellett tekernének, természetesen biztonságos kerékpársávon. A Margit hídon hibridmegoldást alkalmaznak, ami a biciklisták igényeit teljes mértékben kielégíti, ez azonban nem takarékoskodik a hídon korlátos útkeresztmetszettel.

Kapcsolódó hírek