Újraindult a forgalom Magyarbólynál

Vörös Attila   ·   2016.03.15. 18:45
80__P3140252

Egy hete írtuk: március 7-én újraindult a vasúti személyszállítás Budapest és Zágráb között, amit még tavaly szeptemberben állítottak le a migránshelyzetre tekintettel. Ami szintén fontos: noha az illegális határátlépési kísérletek száma az elmúlt hónapokban már minimális volt a magyar–horvát határszakaszon, mégis csupán a három vasúti határátmenet egyikén volt lehetőség egyedi engedéllyel tehervonatok közlekedésre, ami komoly vasúti forgalomcsökkenéssel járt. A határzár bevezetése előtt a térségbe irányuló forgalom alapján legnagyobb érdekeltségű vasúttársaság, a Rail Cargo Hungaria naponta egy-két vonatot indított irányonként a fél éve teljesen lezárt murakeresztúri és magyarbólyi átmenetben. A forgalom egy része Gyékényesen át közlekedett, vállalva a hosszabb útvonal jelentette költségtöbbletet, más része megszűnt, mivel Szarajevó felé Gyékényes nem valódi alternatívája a Pécs–Eszék tengelyen fekvő magyarbólyi határátkelőhelynek.

Behúzott határzár Magyarbólyban. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból

Most végre Magyarbólynál is behúzták az állomásra a Mad Max-vagont, így újra járhatnak Pécs és Eszék közt a tehervonatok. A Cargo már a határnyitás másnapján hozott erre árut, de a CER magánvasútnak is volt fuvarja az elmúlt héten. Csak remélni tudjuk, visszatér az élet és esetleg a pélmonostori Bézék is újra járnak egyszer.

Magyarbóly és Pélmonostor közt halad a határ felé a 175-ös Szergej hat kocsival. Háttérben a villányi borvidék

A magyarbólyi átmeneten hétköznapokon jár a Rail Cargo Hungaria egy pár tehervonata, igaz, sokszor lemondják. Erősebb időszakokban egy második pár vonat is előfordulhat, plusz a magánvasutak is keverednek erre néha. A tehervonatok többségét a Start Szergejei húzzák, remot és classic mozdonyok egyaránt mozognak Villány felé. Március 14-én a 175-ös Szergej hat, acélprofilokkal rakott vagonnal kelt útra Pécsbánya rendezőből és nyolc Eas-kocsival tért vissza Horvátországból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén, újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek