Ukrajnai menekültek Britanniába: újabb tízezer Wizz-ingyenjegy

iho/repülés   ·   2022.05.13. 09:00
DSC_0007cr

„Egy repülőjegy ára eltörpül annak fényében, ha valakit biztonságba juttathatunk”.

A Choose Love, a The Shapiro Foundation, a The Steve Morgan Foundation és az USPUK nonprofit alapítvánnyal együttműködve a Wizz 10 ezer ingyen repülőjegyet ajánl fel az Ukrajnából menekülők számára. A jegyek a szomszédos országokból (Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia) az Egyesült Királyságba szólnak, csatlakozva a brit kormány „Homes for Ukraine” vízumprogramjához, olvashatjuk a légitársaság szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A közös kezdeményezés most hétvégén indul: május 14-étől június 15-éig tízezer ingyen repülőjegy lesz elérhető az Ukrajnából elmenekülők számára. A program hivatalos megnyitójára a London-Luton repülőtéren kerül sor, ahol a Wizz Air és az alapítványok képviselői, valamint az Egyesült Királyság kormánya közösen fogadnak két repülőgépet, amelyeken ukrajnai menekültek utaznak. A Krakkóból és Varsóból érkező járatokon utazók a landolást követően találkozhatnak az egyesült királyságbeli támogatókkal.

(fotók: Wizz Air)

A program fő célja, hogy ebben a válságos időszakban költségmentes utazást nyújtson az Ukrajnából menekülők számára. A Wizz Air elkötelezett abban is, hogy támogassa az Egyesült Királyság „Homes for Ukraine” projektjét, amely letelepedést kínál az országban. Május 5-éig bezárólag az Egyesült Királyság kormánya több mint 95 ezer vízumot adott ki ukránoknak a program keretében. Már több mint 37 ezren meg is érkeztek az Egyesült Királyságba, ez az új kezdeményezés pedig lehetővé teszi, hogy az elkövetkező hetekben még több ukrán család tudjon élni a lehetőséggel.

A Wizz Air térítésmentes jegyei összesen 61 útvonalon érhetők el, amelyeket a légitársaság Bulgáriából, Magyarországról, Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából üzemeltet az Egyesült Királyságba, és személyenként egy kézipoggyászt és egy feladott poggyászt (legfeljebb 32 kg) tartalmaznak – ír a részletekről a légitársaság. A menekültek Budapestről Birmingham, Edinburgh, London Gatwick, Liverpool, Debrecenből szintén Luton repülőterére utazhatnak az ingyenjegyekkel.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy márciusban és áprilisban 100 ezer ingyenes jegyet ajánlottak fel az Ukrajnából elmenekülőknek, „most tovább folytatjuk a megkezdett munkát”. Lord Richard Harrington menekültügyi miniszter elmondta: „Kiemelt célunk, hogy a lehető legtöbb ukrajnai menekültet juttassuk biztonságos környezetbe, ezért nagyon örülök, hogy a Wizz Air is támogatja vízumprogramunkat.” A Choose Love társalapító-vezérigazgatója úgy fogalmazott: „Egy repülőjegy ára eltörpül annak fényében, ha valakit biztonságba juttathatunk”.

Azok az Ukrajnából érkező menekültek, akik ingyenes jegyet szeretnének foglalni, mindezt a https://wizzair.com/#/rescue oldalon tehetik meg. A jegyek május 14-étől 2022. június 15-éig érvényesek. Az utasoknak a foglaláskor meg kell adniuk ukrán útlevélszámukat, amellyel igazolják, hogy jogosultak az ingyenes jegyekre, a bejelentkezéskor pedig fel kell mutatniuk az említett okmányt, valamint a szükséges vízumot és további utazási dokumentumokat.

A Wizz Air arra bíztatja utasait, hogy legalább három órával a járat indulása előtt legyenek a repülőtereken, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az utasfelvételre, a biztonsági ellenőrzésre, valamint a repülőtéri egészségügyi és biztonsági eljárásokra. Ezen felül ellenőrizzék, hogy rendelkeznek-e az utazáshoz szükséges úti okmányokkal, például érvényes útlevéllel és vízummal. A szükséges úti okmányokkal kapcsolatos legfrissebb információkért kérjük, látogasson el a célország hivatalos weboldalára  zárja közleményét a légitársaság.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek