Űrhajóindítás új űrrepülőtérről az Űrhajózás Napján?

iho   ·   2015.10.16. 11:15
cim
Az orosz elnök ismét meglátogatta az épülő távol-keleti űrrepülőteret, és ismét alaposan megdorgálta az építőket, mert az átadás ismét csúszik.

Amint arról a legutóbbi elnöki vizit alkalmával tavaly is beszámoltunk, a 700 négyzetkilométernyi Vosztocsnij űrbázis építése 2011-ben kezdődött, az első három évben több mint 100 milliárd rubelt emésztett fel (körülbelül 2,3 milliárd dollárt), a pénz egy részét azonban korrupciós cselekmények tüntették el.

A Kremlin.ru portál a mostani látogatásról ezt a képet közölte...

Tavasszal a munkások, akik hónapok óta nem kaptak fizetést, sztrájkba léptek, sőt, sokan éhségsztrájkoltak is; közvetlenül az államfő adott ki dekrétumot a kártalanításukra. A későbbiekben három alvállalkozó cég vezetőjét tartóztatták le, egyikük esetében megközelítőleg egymillió dollárnyi sikkasztást állapítottak meg a hatóságok. Rogozin miniszterelnök-helyettes szerint összesen húsz eljárás zajlik különféle korrupciós ügyekben az építkezés kapcsán.

Putyin most is tagadta, hogy a fizetések azért maradtak volna el, mert a központi költségvetés nem folyósította volna az erre szánt összegeket. Ugyanakkor az államfő szerdai látogatása alkalmával külön megdorgálta a Roszkozmosz vezetőit, amiért nem néznek a körmére az alvállalkozóknak.

... a légifotó az első kilövőkomplexumról valamikor tavasszal készült

Az első kilövőállás átadása négyhónapnyi késésben van, korábban a csúszás nyolc hónap volt, a helyzetet az javította, hogy Rogozin közvetlen felügyelete alá vonta az építkezést. Putyin ugyanakkor mostani látogatásán jelezte, továbbra is elvárja, hogy jövő áprilisban, lehetőség szerint 12-én, az űrhajózás napján, vagyis Gagarin repülésének évfordulóján, vagy azelőtt megtörténjen innen az első rakéta-indítás. Tavaly egyébként még 2015 decembere volt a kitűzött dátum, amikor az első Szojuz-hordozórakétát el kellett volna indítani. A kérdéses Szojuz-2.1A egyébként szeptember végén meg is érkezett már az űrrepülőtérre, azonban a megfelelő körülmények hiánya, a késés miatt az indítás előtti fontos műveleteket, ellenőrzéseket és végszereléseket nem tudták elvégezni a rakétán.

Az orosz elnök ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az űrszektor nem lehet utolsó percre hagyott rohammunka és emberfeletti erőfeszítések helyszíne: amit ő elvár, az a kiegyensúlyozott munkavégzés és a megbízható minőség. „Minőségi eredményeket várunk, nem győzelmi jelentéseket” – fogalmazott az elnöki portál szerint az államfő. Rogozin az áprilisi határidőt tarthatónak ítélte, ami azonban megfigyelők szerint rohammunka nélkül mégsem lesz teljesíthető. Ugyanakkor az első, emberekkel induló űrhajó startját innen a korábban célul kitűzött 2018 helyett csak 2025-re tervezik.

Ezen a fotón már kivehető a pad fölött a rakétát tartó állványzat is

A Vosztocsnij Kozmodrom több, mint presztízsberuházás, bár az is: az orosz űrprogramok számára rendkívül fontos, hogy a fellövések fokozatosan kerüljenek át a hatvanadik születésnapját idén ünneplő kazahsztáni Bajkonurból ebbe a kelet-szibériai űrrepülőtérre, illetve a modernizálás alatt álló északi Pleszeck kozmodromba, és ezzel szűnjék meg az oroszok kiszolgáltatottsága a kazah vezetés feltételeinek illetve időnként megemelkedő, mára már évi 115 millió dolláros bérleti díjnak. Ugyanakkor, mint erről korábban beszámoltunk, Vosztocsnij nem egyszerűen indítások helyszíne lenne, hanem egy többtízezer lakosra méretezett város, tudományos és technológiai kutató és fejlesztő központ és turista-látványosság.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.