Utasellátó-szimfónia, 1. rész: Non-board szolgáltatások

Zöldi Péter   ·   2017.09.03. 08:45
utasellato_kislid

Dunakeszin, a gyalogosaluljáró melletti ficakban kis fabódé áll. Neve trafik, vélhetően a közlekedésből ered, hiszen funkciója a közlekedők kiszolgálása, a lehető legközelebb a logisztikai folyamathoz. Ma intermodális csomópontnak mondanánk, sőt IMCS-nek, hiszen buszmegálló van az állomásépület előtt, vágányok, peron van az állomásépület mögött, rádióújság és virág van a bódéban.

Van hozzá hölgy is, mióta trafik, azaz életreeszmélés van, ugyanaz. És a bódéval együtt fog elmúlni. Nagyon fontos: a bódé neve ugyan trafik, de az először zöldre, aztán valamikor kékre mázolt furnérlapon ritkásan szedett nagy, talpas betűkkel ez a szó áll: B Ü F É. Mellette két oldalról egy-egy szárnyas embléma: Utasellátó utasellátó.

Ez már az az állapot, hogy Dunakeszin gyalogosaluljáró van, tehát 1969 után vagyunk. Az aluljáró gondosan ügyelt a bódéra, pontosan mellette érkezik fel. Vagy az építéskor áttelepítették a bódét? Mögötte varázsos hely, senkiföldje, buta, ablaktalan bódéhátoldal, az aluljáró betonmellvédje, a vágányokat védő egykori kombinált cső- és drótkerítés maradéka. Innen lehet lesni, felkapaszkodva a mellig érő kerítésre a vonatokat. Reggel jön Vác felől talán az Amicus? Vagy a Metropol? Hihetetlen színes szerelvények, zöld „csédés” Y-kocsik, az ugyancsak zöld DR-es Y-ok közé keveredve egy-egy világoszöld halbi, mint a modernség csúcsa. Valakik ebben az elővárosi kocsiban húzták ki az éjszakát Lipcse/Berlin és Budapest között? Ez akkor persze nem volt téma, a gyönyörteljes Mitropa-háló- és étkezőkocsik viszont igen. Igen, mennyivel klasszabb hely az NDK, ott nem Utasellátónak hívják, hanem Mitropának... pedig lehetne simán Reisebedarf is.

Cigi- és kávészag szivárog hátra a bódé mögé. A betonmellvéd tövében ki van gödrösödve a talaj, kilátszik a betonalap, a sok felkapaszkodó láb mélyítette ki. Télen mellvédről kesztyűvel havat összehúzni, a lépcsőn felfelé jövő nyakába dobni, majd lebukni a mellvéd mögé. Néha felelősségrevonatni. A néni a trafikból sohasem jön elő, rendreutasítandó a bódé háta mögöttieket.

Törődött, fehér dekoritlap a trafik kezelőfelülete, a kis ablak középen pontosan rányílik. Kávéfoltok, üres műanyagbögrék. A rádióújság mellett beszerezhető itt sampon, kókuszrúd, könyvjelző (könyv maga talán nem, ebben az időben még nincsen Romantic-sorozat), és persze játékok. A játékok, az külön mise. Témába vágók. Vonat ugyan nincsen, de Pebe, azaz NDK-ból származó LEGO-utánzat minden mennyiségben. Lesz egy darusautó és egy kisbusz. Otthon kiderül, hogy kompatibilis a LEGO-val, nagy öröm.

Jó a trafik (Utasellátó) körül lógni. Télen kicsap a kávészagú meleg, ha nyílik a kisablak a Népszabadság miatt. Nyáron meg élet van itt. Az élet a szilvapálinka-illatot jelenti, mert az is van a trafikban, és jómunkásemberek gyülekezetét. Nagy részük vasúti dolgozó. És a háttérben mindig ügyködnek a vonatokkal. M44 ráncigálja a hűtőszerelvényeket a hűtőházba (megszűntek a hűtőszerelvények), és a Gags-kocsikat a GyüFő-konzervgyárba (megszűnt a konzervgyár).

Újabb vágyak tárgya: Balaton-feliratú vadásztőr, a bőrtokon kis rozetta, benne tihanyi látkép. Hét forint. Kétkéményes óceánjáró, klassz, de a csörgős műanyagzacskó-csomagolás gyanús. Marad a kirakatban.

Egyszer még maga a csoda is megtörténik: VEB Plasticart repülőmakett érkezik a trafikba. A kisdobozos szortimentből. 11 forintot kóstál, az összeragasztás után rögtön jön a vizesmatricázás, az ezüstfesték felkenésére már nincsen türelem. Márványi kolléga meg fog róni, de lehetetlen rekonstruálni a géptípust. Kisméretű, vállszárnyas, kétmotoros, légcsavaros gép a csehszlovák légitársaság színeiben. Az igazi valami Interflug-gép lenne, de azért egy áruházba kellene elmenni.

Múlik az idő, költözés, Dunakeszi már csak alkalmanként. Trafikban már más a néni, az eredeti néni a közeli bontottcsirkés bódé (új intermodális fejlesztés) pultja mögött mintha felismerhető lenne? Aztán bezárt trafik, romló trafik, trafik bontás közben. Meg kellene menteni a csavart, faragott oszlopokat? Új, korszerű trafik épül kicsit odébb, az állomásépülethez tapadva. Alumíniumpanelek, öntapadós dekorációk. Már nem utasellátó. Középpontban az alkohol.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek