Úttörés Székesfehérváron: megérkezett a zöld busz projekt

MTI/iho   ·   2021.02.01. 12:05
00_ebusz_fehervar

Székesfehérváron folytatódik a Zöld busz demonstrációs mintaprojekt: egy hónapig egy elektromos meghajtású Ikarus City Pioneer típusú busz állt menetrend szerinti forgalomba.

A Zöld busz demonstrációs mintaprojektben nyolc városban és egy kiemelt régióban próbálhatják ki az utasok a járműveket, eddig Debrecenben, Békéscsabán és Nyíregyházán bizonyítottak az e-buszok, most Székesfehérváron teljesítenek szolgálatot.

A projektben eddig átlagosan napi 165 kilométert tettek meg az elektromos buszok és kilométerenként 60 forinttal olcsóbb volt az üzemeltetésük. Emellett egy hónap alatt közel 4500 kilogrammnyi szén-dioxiddal kevesebbet bocsátottak ki, ami éves szinte, buszonként 50 ezer kilogrammot jelent.

Fehérváry Tamás, az Electrobus Europe Zrt. ügyvezetője az Ikarusnak fontos mérföldkőnek nevezte, hogy évek óta először újra Ikarus busz állt forgalomba Székesfehérváron. Megjegyezte, hogy a busz több mint 50 százalékos hazai hozzáadott értékkel készül, ezt a jövőben szeretnék tovább növelni. Az Ikarus City Pioneerról elmondta, hogy a forgalomba állított típus mellett további négy készült el az Ikarusnál, év elején pedig a sorozatgyártást is megkezdték. Elsőként negyven elektromos buszt gyártanak, idén százat terveznek legyártani.

A járműben 314 kilowattos akkucsomag van, ez 200-250 kilométerre elegendő zord hidegben is és gyorstöltéssel három óra alatt fel lehet tölteni maximumra.

Egy dízelmotoros autóbuszhoz képest a vételára nagyjából a kétszerese, de az ár nagyban függ a hatótávolságtól. Viszont az üzemeltetése sokkal olcsóbb, egy nap alig több mint tízezer forint, míg egy dízel motoros busz ennek sokszorosa, ráadásul a karbantartása is jóval olcsóbb.

Képünket Székesfehérvár önkormányzatától vettük át.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek