Vadászott ilyen gépre a tigris és az iráni hatóság...

iho   ·   2017.02.25. 08:45
tigris_cim

Tigrisek–drónok 1–0, de lehet, hogy a győzelem akár még nagyobb mértékű lett volna, bár tulajdonképp legalább a másik drón felvételei sikeresen megörökítették az első pusztulását. A felvétel egy észak-kínai tigristelepen készült a kísérőszöveg nem egészen világos, de azt az értelmezést is megengedi, hogy a telep emberei időnként szórakozási lehetőségként is reptetik a kis légijárműveket a ragadozók feje felett, mármint hogy a tigrisek szórakozzanak, ők meg jó kis felvételeket csináljanak. Nos, ezúttal a történet kicsit másképp alakult, a gyönyörű ívben felugró nagymacska leszedte és szétcincálta a drónt, igaz, némiképpp zavarba jött, miután a tönkrement szerkezet (felhasadt az akku?) füstölni kezdett. A roncsokat a telep dolgozói később eltávolították.

Ugyancsak a drónozás nem túl rokonszenves módjáról érkezett hír az Egyesül Államokból, az MTI jelentése szerint ott a drón győzött, amennyiben egy wyomingi nemzeti parkban egy 1500 nagytestű állatból álló jávorszarvas-csordát riasztott meg és kergetett mintegy nyolcszáz méteren át egy repülő szerkezet. A sok drónos incidenshez képest viszonylag ritka módon ez alkalommal a drónt reptető illetőt egy szemtanú azonnal feljelentette, a férfi rögtön kapott is egy csekket, de lehet, hogy ha feljelentik, akár 5000 dolláros bírságot is kiszabhatnak rá, mindenesetre arra hivatkozott, hogy nem ismerte a vonatkozó szabályokat és nem gondolta volna, hogy ennyire megzavarja a szarvasokat, ami különösen a mostani kemény téli körülmények között jelent fokozott stresszt és veszélyt az állatokra nézve.

Egyébként mint a jelentésből kiderül, a drónok használata érdekes mód eléggé megszaporodott erdőtüzek idején, nyilván mert „szép” felvételeket lehet készíteni a lángoló területről, ugyanakkor ezek a drónok fokozott kockázatot jelentenek az amúgy is igen veszélyes munkát végző tűzoltó repülőgépeknek, hiszen a gépeik földközelben és sokszor igen rossz látási viszonyok között repülnek.

Mint ahogy időnként portálunk is beszámol a Magyarországon várhatóan megszülető új drónszabályozásról, más országok is küszködnek ezzel a kérdéssel. Kínában 2015-ben vagy százezerre becsülték a drónállományt, és ez a szám évente megduplázódik, különös tekintettel arra, hogy Kína egyben intenzív gyártója is ezeknek a szerkezeteknek. Januárban egy vidéki nagy reptér közelében sikerült lefülelni azt a fiatalembert, aki a drónjával kvázi lekövetett egy leszállóban lévő utasszállítót. A drónok belföldi forgalmazása az olcsó termékektől a legdrágább, legjobban felszerelt és legnagyobb teljesítményű gépekig terjed, de éveken át egyik kategória esetében sem kellett a vásárlónak felmutatnia semmiféle engedélyt, a drón használatához bármiféle jogosítást. És mivel nincsenek meg a törvényes keretek, a szabályok sem, a drónokat gyakorlatilag ott reptetik, ahol akarják. mami olykor eléggé meglepő következményekkel jár, tavaly Csengdu forgalmas nemzetközi repülőterét egy alkalommal teljesen le kellett zárni, és ötvenöt járat indulását vagy érkezését halasztani egy a pályák fölött csellengő szerkezet miatt. A drónok használata ellen a repülőtereken kívül elsősorban a nemzeti parkok tiltakoznak, mondván, a légijárművek veszélyeztetik a madárállomány biztonságát is.

Végül néhány hónapja sikerült végre bevezetni a drónokra vonatkozó szabályokat, de a reguláció sokak szerint nem elég pontos, hét kilós felszállósúly alatt a drónhasználat teljesen szabad, azzal a megkötéssel, hogy „távoli vagy gyengén klakott” területek felett lehessen csak röptetni a gépet, ami valóban nem igazán konkrét, hiszen például egy repülőtér sem számít lakott területnek…

Iránban, legalábbis Teheránban a jelek szerint egyszerűbb megoldást választottak: a fővárosban mindenféle drónhasználatot megtiltottak, függetlenül a helyszín és a drón jellegétől. Az indoklás és a háttér azonban nem annyira a repülésbiztonság, mint inkább a nemzetbiztonság szempontjait tükrözi, ugyanis a hatóságoknak a drónokkal az a baja, hogy egyes szerkezetek úgymond „érzékeny körzetekben” repültek, és a kamerákkal felszerelt drónok a gyanú szerint kémtevékenységet folytatnak, fontos objektumokat és védelmi eszközöket vesznek videóra. Emiatt az elmúlt időszakban legalább kétszer próbáltak lelőni drónt Teherán felett, az incidensek kimeneteléről illetve arról, kik és mi célból repültették a járműveket, nem adtak ki információt, az egyik esetben úgy tudni, hogy a heves légelhárítás ellenére a drón sértetlenül elrepült a veszélyes környékről.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek