Valamit rakodnak Táborfalván

Vörös Attila   ·   2014.06.15. 18:45
400__IMG_3322__140614_Lajosmizse_Taborfalva__M412171

Ezen persze nem sértődtünk meg, régen egy ilyen vonatnak a közelébe sem mehettünk volna.

A rakomány mindenesetre robbanásveszélyes<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Vörös Attila)

Amit tudunk, hogy Erdőtelek és Táborfalva között már legalább a második, zárt kocsikból kiállított katonai szerelvény közlekedett le. Erdőtelek határában létesítették a katonaság 3. sz. harcanyagraktárát, bár az emberek többségének inkább a település kastélya juthat az eszébe először. Ezt a raktárat ürítik most ki, tartalmát pedig a Táborfalva melletti bázison tárolják tovább – a szóbeszéd szerint.

Táborfalva és Fenyves rakodó között az iparvágányon

A katonaság objektumának nagyvasúti kapcsolata is van, a 102. számú, Kál-Kápolna–Kisújszállás vasútvonalból a nyílt pályán ágazik ki az iparvágánya. A 102-es vonalon amúgy semmiféle teherforgalom nincs, a kiskörei közös közúti-vasúti híd tizennyolc tonnás terhelése miatt legutóbb 2011-ben jött erre az Eurocom az üres kővonataival néha (ezek Recsk és Kisújszállás között jártak, rakottan mindig a 103-as vonalon).

A katonavonatokat a bázisra be kell tolni, és mivel az iparvágány Erdőtelek felől ágazik ki, a Kál-Kápolna irányából érkező tehervonatoknak előbb el kell menniük Hevesig, majd onnan körüljárás után vissza az iparvágány kiágazásáig. Így a vonatokon dolgozó remot Dácsia már tolhatja a szerelvényt.

Fotózzunk a fák közül...

A vonatok másik végállomása a 142-es vonalon fekvő Táborfalva. A szerelvények Erdőtelekről előbb Kál-Kápolnára mennek, majd már villamos mozdonnyal a Hatvan–Szolnok–Cegléd útvonalon jutnak el Kecskemétre. Itt egy Csörgő veszi át a vonatot és továbbítja a honvédség táborfalvai iparvágányaira. Itt ugyanis van több is, érdemes a Google Maps-en vagy a Wikimapián nézegetni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek