Válaszolt a Start: a jegyvizsgáló a hibás

iho   ·   2014.03.07. 08:38

Az előzmény: 2014. február 19-én egy Tatáról Budapestre utazó vak fiatalembert közel tízezer forintra büntetett a 4819. számú személyvonat jegyvizsgálója, a kedvezményre jogosító iratok hiányosságára hivatkozva (az utas MÁK-kártyával, nem pedig a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének tagsági igazolványával igazolta magát. Mivel a kiállított utasleadási lapot nem írta alá, először a vasúttársaság képviselője (Budapest-Keleti ügyfélszolgálat) nem tartotta lehetségesnek a bírság törlését a rendszerből.

Megkeresésünkre a MÁV-Start a következőket válaszolta:

„A személyszállító vasúttársaság díjszabása – az említett eset kapcsán – az alábbi 90%-os menetjegy váltására jogosító szabályozást tartalmazza (ettől a jegyvizsgáló nem térhet el):

– 2.4.1. VAKOK ÉS KÍSÉRŐIK UTAZÁSI KEDVEZMÉNYE 2.4.1.1. Igényjogosultság, kedvezmény

Az a vak vagy látássérült személy, aki
– a 6/1971. (XI. 30.) EüM rendeletben meghatározott vakok személy járadékában részesül, vagy
– a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványával rendelkezik, vagy
– a 141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendelet alapján fogyatékossági támogatásban részesül,
a) korlátlan számú 90%-os mérséklésű kedvezményes árú menetjegy, vagy
b) bármely viszonylatban történő rendszeres utazásaihoz tanuló havi és félhavi bérlet, 30 napos tanulóbérlet váltására jogosult.

2.4.1.3. Igényjogosultság igazolása
A vak személy a kedvezményre való jogosultságot igazolhatja
– a vakok személyi járadékára való jogosultságot bizonyító igazolás és a személyazonosításra alkalmas igazolvány együttes felmutatásával,
– a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által kiállított és évente érvényesített fényképes igazolvánnyal,
– a fogyatékos támogatást bizonyító hatósági bizonyítvány és a személyazonosításra alkalmas igazolvány együttes felmutatásával.
A 14 éven aluli gyermek igazolványát a Szövetség az évenkénti érvényesítés helyett a „... évig érvényes” bejegyzéssel látja el és bélyegzéssel záradékolja. A fénykép nélküli igazolvány vasúti utazásra nem jogosít.”

Azaz világosan kiderül, hogy vagy a MÁK-kártyának, vagy a Vakok és Gyengénlátók Szövetsége tagságijának kell meglennie az utasnál. Szintén a MÁV-Starttól kapott válaszlevélben szerepel a következő bekezdés is:

„Az esetben az érintett jegyvizsgáló kolléga hibázott, amiért a vasúttársaság ezúton is elnézését kér. A MÁV-START Zrt. Ügyfélszolgálata a büntetést törölni fogja. A kolléga nem megfelelő munkavégzése és szolgáltatói magatartási problémái ügyében a munkáltató eljárást indított és a szükséges intézkedéseket megteszi.”

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek