Változik a MÁV-Start üzletszabályzata a menetrendváltással

iho/vasút   ·   2018.12.03. 13:45
vjegypalyazat0

December 9-től megváltozik a MÁV-Start üzletszabályzatának több pontja. A MÁV-csoport honlapján közzétett módosítási tervezetet bárki véleményezhette, a javaslatok többségét a vasúttársaság beépítette a végleges szövegbe. A szabályzat egyes rendelkezéseinek megváltoztatása elsősorban a menetjegyek érvénytartamának változása, a jegyértékesítési csatornák fejlesztései, a vásárlási funkcióval bővített Vonatinfó, valamint a jegyvizsgálók testkamerával történő ellátása miatt vált indokolttá. A vasúttársaság a fentieken túl pontosította többek között az utazásról való lemondással, illetve a kerékpár, a kézipoggyász és az élőállat szállításával kapcsolatos fejezeteket is.

A változások közül a legfontosabb, hogy a száz kilométer alatti utazásra szóló jegyek érvénytartama négy órára módosult. A módosítást az tette szükségessé, hogy száz kilométernél rövidebb távolságra, egy útra szóló, nem kezelt jegyek visszatérítésének lehetőségével való visszaélések egyre aggasztóbb méreteket öltenek, különösen a budapesti elővárosban, a Budapest–Székesfehérvár (30a) vonalon nyáron, illetve a Budapest–Vác–Szob (70-es) vonalon egész évben. Az elővárosban fokozottan jelentkező utasszám-növekedés, és ezért a jegyvizsgálók munkaterheinek növekedése miatt a munkatársak minden igyekezetük ellenére sem tudnak mindig minden jegyet kezelni, és az utóbbi időben egyre több utas fedezte fel a nem kezelt jegyek visszatérítésének lehetőségét.

A megváltott menetjegyekkel történő visszaélések csökkentésének kérdése más európai vasúttársaságoknál is probléma. A megoldást a legtöbben a menetjegyek érvénytartamának korlátozásában látják: Olaszországban például négy vagy hat óra a belföldi menetjegy felhasználhatósága.

December 9-től a száz kilométernél rövidebb útra szóló jegyek érvényessége négy órára csökken (fotó: iho.hu archív)

A vasúttársaság előzetes felmérése szerint a módosítás a tipikus utazások esetében nem okoz különösebb kényelmetlenséget az utasoknak: például a reggel hét órakor vásárolt, száz kilométeres távolságnál rövidebb útra érvényes menetjegy tizenegy óráig felhasználható, viszont még a jegyvizsgáló szándékos elkerülése sem teszi lehetővé, hogy a délután munkából vagy iskolából a kiindulási állomásra visszatérő utas visszatéríttesse menetjegyét. A MÁV-Start tapasztalatai szerint a vásárlások túlnyomó többségét azonnali utazás követi, különösen a száz kilométer alatti távokon, és az elővételben vásárló utasok többségének sem okoz gondot az utazási időszak pontosabb megjelölése. Ezért a vasúttársaság bízik benne, hogy az elővétel új feltétele – vagyis hogy az utasnak ismernie kell az utazás időpontját vagy az igénybe venni kívánt vonatot, hogy menetjegye az utazása teljes tartama alatt érvényes legyen – nem fog komolyabb fennakadást okozni a jegyvásárlásnál.

További fontos változás, hogy az érvénytartam kezdete után csak a kiindulási állomáson lehet kérni a jegy árának visszatérítését, kivéve, ha az utazás forgalmi akadály miatt hiúsul meg. A december 8-ig elővételben megváltott jegyek a régi szabályok szerinti, hosszabb érvénytartammal használhatók fel, de visszaváltásuknál a december 9-i menetrendváltástól már az új szabályok lesznek az érvényesek.

A személyszállítási üzletszabályzat értelmében a MÁV-Start utasbarát módon, rugalmasan fogja kezelni a száz kilométer alatti, négy órásnál hosszabbra nyúló, elsősorban regionális vasútvonalakat érintő utazások ügyét: a már megkezdett vonatút a célállomásra közvetlenül közlekedő járaton az érvénytartam lejártát követően is befejezhető lesz, tehát az átszállást is magában foglaló utazásnál elegendő lesz az érvénytartam harmadik órájának ötvenkilencedik percében megkezdeni az utazást az utolsó, már a célállomásra tartó vonattal.

Díjszabási változások

A díjszabás is módosul december 9-től. Fontos változás a csere lehetősége, amely abban az esetben könnyíti meg az adminisztrációt, ha az utas nem tudja jegyét az eredetileg tervezett időpontban felhasználni. Ha az utas azt szeretné, hogy a vasúttársaság a díjszabásban megengedett módon visszatérítse a jegye árát, de egyúttal új menetjegy vásárlását is kezdeményezi, akkor a visszatérítést és az új vásárlást egy cserének kell tekinteni abban az esetben, ha az eredeti és a csere során kiadott új menetjegy értéke azonos, vagy az új menetjegy értéke magasabb és az utas a két menetjegy árának különbözetét megfizeti. Ha az új menetjegy értéke nem éri el az eredeti menetjegy értékét, akkor az eredeti jegy árát vissza kell téríteni és új menetjegyet kell kiadni. Csere esetén nem számítanak fel kezelési költséget. Csere csak pénztárban és csak abban az esetben lehetséges, ha a menetjegy visszatérítését a díjszabás vagy a kedvezményre vonatkozó szabályozás nem zárja ki. A legfeljebb száz kilométer távolságra kiadott menetjegy az érvényességi idején belül, a rajta feltüntetett kiindulási állomáson cserélhető. A száz kilométernél hosszabb távolságra kiadott menetjegyek esetében a cserét a menetjegy érvénytartamának legfeljebb első napjáig lehet kezdeményezni.

Az új jegyértékesítő automatákban, interneten, illetve Vonatinfóból történő vásárlás esetén nem kell külön beállítani az érvényesség kezdetét, mert a jegy érvényessége automatikusan attól az időponttól kezdődik, amikor az utazásra kiválasztott vonat a beállított indulási állomásról elindul. Az e-vonatjegy visszaváltása kizárólag az internetes jegyértékesítési felületen, illetve a Vonatinfó alkalmazásban, online váltható vissza, az érvényesség megkezdése előtt legkésőbb egy órával. Az automatás átvétellel vásárolt menetjegy az érvényesség végéig visszaváltható: kinyomtatás előtt online, kinyomtatás után a pénztárban vásárolt jegyekkel egyező módon és feltételekkel. Az online visszaváltásnál a MÁV-Start a pénztárihoz képest kedvezőbb mértékű kezelési költséget számít fel.

A módosítás tervezetét a MÁV-Start közzétette a honlapján, a szöveget tizenöt napon belül bárki észrevételezhette. A vasútvállalat a jogszabályoknak, előírásoknak megfelelően minden javaslatot megvizsgált, és az elfogadható módosításokat beszerkesztette az üzletszabályzatba, melyet ezt követően jóváhagyásra benyújtott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasúti igazgatási szervének. A kérelemhez csatolta az üzletszabályzatra érkezett, el nem fogadott észrevételeket, valamint azok elutasításának indoklását is.

Az üzletszabályzat változásairól készséggel adnak bővebb tájékoztatást a pénztárosok és a jegyvizsgálók, de az utasok kérhetnek információt a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálat +36 (1) 3-49-49-49-es telefonszámán is, illetve Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499-49-99-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499-49-99-es, Vodafone-hálózatból pedig a +36 (70) 499- 49-99-es számot.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek