Változik a nyugdíjasok utazási kedvezménye

iho/közút   ·   2012.03.21. 17:14

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. közös közleménye szerint a két legfontosabb változás, hogy a korábban kiállított nyugdíjas-bérletigazolványok április 30-ig használhatók a jogosultság igazolására a korábbi március 31-ével szemben, illetve, hogy a március 21. előtt vásárolt nyugdíjas-bérletszelvények még abban az esetben is felhasználhatók maradnak lejáratukig, ha tulajdonosuk április 30. után elveszti jogosultságát nyugdíjas-bérletigazolvány kiváltására.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BKV április 30. után is érvényesnek fogadja el a régi formátumú nyugdíjas-bérletigazolványokat a 2012. március 21-ét megelőzően vásárolt bérletszelvényekhez (pl. az éves bérletekhez).

Április 30-át követően azonban a március 20. után vásárolt nyugdíjas-bérletszelvényeket csak új típusú bérletigazolványokkal tudja elfogadni a BKK és a BKV Zrt.

A BKV továbbá azonnali hatállyal felfüggeszti a korábban meghirdetett méltányossági visszaváltást, mivel a korábban megvásárolt bérletszelvények lejáratukig jogszerűen használhatóak. A folyamatban lévő és már elbírált kérelmet benyújtókat közvetlenül fogják tájékoztatni.

A kormányrendelet változása miatt március 21-től a 2012. évi „nyugdíjasok utazási utalványa” alapján a közlekedési társaság nem állít ki új nyugdíjas-bérletigazolványt, a lejárókat nem hosszabbítja meg és nem ad ki kedvezményes környéki vonaljegyet vagy HÉV-jegyet.

2012. április 30-át követően a nyugdíjas utazási kedvezmények igénybevételére a korábbi „nyugdíjasok utazási utalványa” helyett bevezetendő „ellátottak utazási utalványa” jogosít, melynek kiállításáról és megküldéséről a nyugdíjfolyósító gondoskodik.

Kapcsolódó hírek