Változik a parkolás rendje májustól Salgótarjánban

MTI   ·   2012.03.29. 12:45

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester elmondta, hogy sok lakossági észrevétel érkezett a 2011 februárjában elfogadott rendelethez, ezért azt újra áttekintették.

Az új rendeletet tavaly szeptembertől vezették volna be, de a határidőt előbb januárra, majd áprilisra tolták ki, most pedig májusra.

A polgármester hangsúlyozta: az új változat értelmében kedvezményeket kapnak a Salgótarjánban bejelentett lakcímmel és munkahellyel rendelkezők. Azoknak, akik nem a városban laknak, 50 ezer forintba kerül majd az éves bérlet, a salgótarjániaknak viszont 15 ezer forintot kell fizetniük ugyanezért. Csökkentik az óránkénti díjat is: az I. övezetben 250 helyett 150, a II. övezetben 200 helyett 100 forint lesz az egyórányi parkolás díja.

Eredetileg a lakások előtt parkoltatott autókra is bérletet kellett volna venni, ez végül ingyenes lesz, csak a második autó után kell fizetni évi négyezer forintot.

A fizetőszektorban dolgozó salgótarjániak évi négyezres, a nem salgótarjániak évi 15 ezer forintos bérletet vehetnek.

Új elemként került a rendeletbe, hogy ingyen parkolhatnak a 100. véradásért emléklappal rendelkező salgótarjáni lakosok.

A rendeletet csak a városvezető Fidesz–KDNP képviselői fogadták el, az ellenzéki MSZP továbbra is élesen támadta a javaslatot. A szocialisták véleménye szerint az enyhébb változat is nagyon rossz döntés, és nem hiszik, hogy a salgótarjániak ezt segítségként fogják értékelni. Dóra Ottó, az MSZP frakcióvezetője kifejtette: az eredeti rendelet még nyereséggel számolt, de az új határozat már az önkormányzatot sem segíti, miközben a városlakókat sújtja.

Fenyvesi Gábor (Fidesz) alpolgármester közölte: megérti az ellenérzéseket, és ő is biztos abban, hogy a finomításoktól nem lesz népszerűbb a rendelet, de a városnak bevételre van szüksége.

Tavaly februárban a közgyűlés kötelezettséget vállalt arra, hogy a bevételt a működési hitel visszafizetésére fordítja. Székyné Sztrémi Melinda csütörtökön arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a befolyó összeg egy elkülönített alapba kerül, azt útfelújításokra fordítják az érintett övezetekben. Mint mondta: előzetes számítás szerint évi 30 millió forint lesz a tiszta haszon. Tavaly februárban 100 millió forintos bevételre számítottak.

Az új parkolási rend bevezetésére 150 millió forintot költ az önkormányzat, a rendszer üzemeltetése évi 56 millió forintba kerül.

Kapcsolódó hírek