Busworld: Van Hool-újdonságok

Ács Attila   ·   2011.09.22. 08:00
TX15Acron_fooldal

Hasonlóan a Solarishoz, az MAN-hez, a Daimlerhez és a Volvóhoz, a Van Hool is több újdonsággal készül Európa legnagyobb és legjelentősebb buszos kiállítására, az október 21. és 26. között tartandó kortrijki Busworldre. A belga gyártónak ez hazai pálya, így a korábbi alkalmakhoz hasonlóan idén is egy kisebb flottával képviseltetik magukat, a reflektorfény most viszont elsősorban a megújult turistabuszokra irányul majd.

A Van Hool új turistabusz családja, a TX széria (kép: Van Hool)

A T9-családot kívül-belül átdolgozták, a név így TX-re módosult, a jellegzetes A kezdőbetűs fantázianevek az Alicrontól az Astromegáig viszont maradtak a régiek. A gyár által kiadott látványterven egyből feltűnik, hogy sokkal divatosabb lett a busz külső megjelenése, ugyanakkor alapvetően továbbra is megmaradt az ekkora járművekhez illő robusztus, erőt sugárzó formavilág. A homlokfalról – legalábbis optikailag – eltűntek a kis kerek fényszórók, és a hátfalon lévő LED-es világítóegységek formavilága is megváltozott. Nemcsak dizájn, hanem közlekedésbiztonsági szempontból is üdvözlendő újítás, hogy nagyobb felületű lett az első ajtó (és ezzel párhuzamosan a vezető melletti rész) oldalüvege.

A változások természetesen a belsőt is érintették, kezdve rögtön a vezetőtérrel: teljesen új a műszerfal, a kijelzőket és a kapcsolókat igyekeztek a tervezők ergonómiailag szerencsésebb helyre, minél inkább a kormánykerék mellé helyezni. A legtöbb információról színes, központi monitor ad tájékoztatást, illetve egy új, kombinált kapcsolót is beépítettek, amellyel a fűtés, a világítás és a visszapillantó tükrök is vezérelhetők. Az automatizált AS-Tronic sebességváltó karja szintén felkerült a műszerfalra, a sofőr ki- és beszállása így jelentősen könnyebbé vált.

Az utastérben is felsorakoztatták gyakorlatilag az utóbbi évek összes technikai újítását a tervezők, így megtalálható itt a LED-es utastéri és éjszakai világítás, a 19 collos monitorok, az érintőképernyős vezérlőegységek, az üvegtető, a többzónás klíma és még számtalan más extrafelszerelés.

A családnak rögtön hat tagját is elhozza a kiállításra a Van Hool a legkisebbtől a legnagyobbig, konkrétan az alábbi modelleket: TX11 Alicron, TX16 Alicron, a TX16 Astron, a TX17 Astronef, a TX17 Altano and a TDX27 Astromega.

A másik újdonság az ExquiCity névre keresztelt BRT jármű lesz, amit ugyan már élőben is meg lehetett csodálni tavasszal az UITP kiállításon Dubaiban, de talán kevesen tudják, hogy az csak egy 1:1 méretarányú makett volt. A Busworldre már egy igazi, működőképes buszt hoz el a Van Hool ebből a futurisztikus, villamosra hajazó járműből.

A típusból már három város is rendelt: az olaszországi Parma kilenc csuklós trolit, a franciaországi Metz huszonhét duplacsuklós hibridet és a spanyolországi Barcelona három duplacsuklós hibridet.

Az ExquiCity egyébként a fentieken túlmenően üzemanyagcellás-hibrid és akkumulátoros változatokban is kapható.

A Van Hool új, BRT járműve: ExquiCity (kép: Van Hool)

Kapcsolódó hírek